Minket is sodort az ár

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 498,35 pontos, 2,23 százalékos csökkenéssel, 21815,80 ponton zárt tegnap. A részvénypiac forgalma 13,2 milliárd forint volt, a vezető részvények estek a pénteki záráshoz képest. Eközben a svájci frank árfolyama soha nem látott magasságba emelkedett.

Munkatársunktól
2011. 07. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zuhantak tegnap az európai tőzsdék a tetemes olasz államadósság miatti aggodalom. Leginkább a portugál börzs sínylette meg a rossz híreket; délután már 5 százalékos volt a csökkenés. Az olasz parketten 4, Németországban 2,5 százalékos volt az esést. Ehhez képest Budapesten és Bécsben kisebb volt a mélyrepülés – mondta a távirati irodának Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője, aki szerint a piacon félelem ugyan van, de pánik nincs.
Mind Varjú Péter, mind Szatmári Tamás, a Raiffeisen Bank üzletkötője arról beszélt, hogy az OTP mai 2,40 százalékos, 5563 forintra történő esése nemcsak a már említett „olasz sztorinak” köszönhető, hanem annak is, hogy a bankpapír az 5700 forintos, 200 napos mozgó átlag alá szállt, miközben a svájci frank erősödése miatt az OTP által nyújtott devizahitelek nemfizető kockázata is nő. Szatmári Tamás felhívta a figyelmet arra, hogy a GDP 120 százalékára rúgó olasz államadósság jól ismert tény, érthetetlen, hogy a befektetők emiatt dugták homokba a fejüket, holott erről nemegyszer hallottak.
A Mol-papírok árfolyama 480 forinttal, 20 170 forintra csökkent. A Magyar Telekom árfolyama 10 forinttal, 562 forintra gyengült, miközben a Richter-papírok értéke 900 forinttal, 36 900 forintra csökkent. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 495 forinttal, 18 505 forintra esett.
A forint árfolyama tegnap a svájci frankkal szemben történelmi mélypontot ért el. Lapzártánk idején egy frankért 228 forintnál is többet kellett fizetni, meghaladva ezzel a korábbi, június 27-én mért legmagasabb értéket. Devizakereskedők szerint a svájci frank erősödése független a forint makrogazdasági helyzetétől, annak hátterében az olasz problémák állnak. Emiatt erősödtek az ügynevezett menedékvaluták, így a svájci frank is. Az euróval szemben a hazai fizetőeszköz csak kisebb mértékben veszített értékéből. Délután az eurót 265,75 forinton jegyezték.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.