Mobilpiac: árletörési javaslat

2011. 07. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Drasztikusan új javaslatot mutatott be tegnap az Európai Bizottság Brüsszelben azért, hogy letörje a fogyasztók és a vállalkozók által a mobilszolgáltatóknak fizetett hatalmas barangolási díjakat.
A bizottság azt akarja, hogy az EU-ban 2012. július 1-jével a barangolási díjakat megabyteonként 90 centre korlátozzák a jelenlegi átlagos 2,23-3,22 euró helyett. Egy évvel később ez a plafon 70, 2014 nyarára pedig 50 centre csökkenne. A beszélgetések díja percenként 24 eurócentre mérséklődne. A fogyasztóknak lehetőségük lesz eldönteniük azt is, hogy külföldön melyik mobilcégtől igényeljenek szolgáltatást anélkül, hogy számukat meg kellene változtatni. A bizottsági javaslathoz szükség van az Európai Parlament és az Európai Tanács jóváhagyására, ami jövő tavaszra várható.
Az Európai Bizottság a javaslatát azzal vezette be, hogy fokozni kívánják a szolgáltatók közötti versenyt és elkerülni a fogyasztók kizsebelését, ami ma napirenden van. A mobilszolgáltatók azonnal bírálták a tervet, mondván: csökkenő bevételeik korlátozni fogják fejlesztéseiket. Az Európai Parlament ipari és távközlési bizottsága „óvatos optimizmussal” fogadta a tervet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.