Most nem sír Argentína

Munkatársunktól
2011. 07. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megmenekült a szégyentől Argentína labdarúgó-válogatottja: a Copa América házigazdája magyar idő szerint keddre virradóra 3-0-ra verte Costa Ricát az A csoport zárómérkőzésén, így Kolumbia mögött másodikként jutott be a negyeddöntőbe a kvartettből. (A végeredmény: 1. Kolumbia 7 pont, 2. Argentína 5, 3. Costa Rica 3, 4. Bolívia 1.)
Az első két fellépésükön mindössze két sovány döntetlenre képes argentinok Córdobában 57 ezer néző buzdításától kísérve rögvest támadólag léptek fel, az első félidő hosszabbításában szerezték meg a vezetést, majd szünet után végleg döntésre vitték a dolgot. Sergio Agüero lőtte az első két gólt, Angel Di María a harmadikat, Lionel Messi két gólpasszal járult hozzá a sikerhez. Illetve többel is, mert remek labdákkal ugratta ki társait, akik számos ziccert elhibáztak. Ami ezúttal belefért, a Barcelona extraklasszisa is egészen más hangnemben nyilatkozott, mint korábban: „Köszönöm a közönségnek, hogy így biztatta a csapatot és személyesen engem, szükségünk volt a támogatásra. Most új Copa kezdődik, mi a legjobbat akarjuk Argentínának.” A Mario Alberto Kempes Stadion nézőserege ezt nem is vonta kétségbe, valóban önfeledten buzdított, majd ünnepelt. Az első gólt követően még a rendőrök is felugráltak örömükben, a meccs lefújása után pedig a játszótársak elsősorban Messit ölelgették.
Az ő zsenijére a folytatásban még nagyobb szükség lesz, mert a vendéglátók a negyeddöntőre Santa Fébe utaznak, ahol a C csoport második helyezettjével csapnak majd össze. Tegnap lapzárta után már az is kiderült, kivel: ha a Chile–Peru találkozó nem hozott döntetlent, Uruguay pedig legyőzte a tornán a „fakóval” szereplő Mexikót, akkor már a nyolc között összejön az argentin–uru derbi, ami egy évszázada különleges presztízsű párharc, sőt, az 1930-as montevideói vb-finálé óta olykor futballháború.
Az argentinok tehát megszerezték első, létfontosságú győzelmüket, a kétpontos braziloknak közép-európai idő szerint holnap hajnali 2.45-től kell ezt tenniük Ecuador ellen, különben szégyenszemre kieshetnek. Nem véletlenül jelentette ki Lúcio, a csapatkapitány, hogy nagyobb elkötelezettséget vár fiatalabb társaitól. A világbajnok hátvéd elmondta, beszélt a csapat tagjaival, és arra kérte őket, játsszanak jobban, becsüljék meg és szolgálják megfelelően a válogatott mezt. „Meg kell érteniük, a címer sokkal fontosabb, mint az, hogy a mez hátulján az ő nevük szerepel” – fogalmazott a 33 éves klasszis.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.