Most vesztegetés a vád

Tegnaptól vesztegetés miatt áll a Nógrád Megyei Bíróság előtt Tasnádi Péter. A közelmúltban hét év szabadságvesztésre ítélt vállalkozót most azzal vádolják, hogy egy beszámíthatatlanságát tanúsító hamis szakvéleményért Berta József ügyvéd közreműködésével hárommillió forint kenőpénzt fizetett Gaál Katalin igazságügyi orvos szakértőnek 2006-ban.

2011. 07. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakértő, az ügyvéd és a vállalkozó elleni vádat a Fővárosi Bíróságon emelték jogtalan előny nyújtásáért, illetve elfogadásáért. Ám mivel Gaál Katalin napi munkakapcsolatban állt a bírósággal, kérésükre a Fővárosi Ítélőtábla Nógrád megyébe tette át az ügyet – közölte Barsi József bírósági szóvivő.
A Fővárosi Ügyészség által készített vádirat szerint Gaál Katalin „szakmailag nem megalapozott következtetést tartalmazó” és „Berta József elvárásaival találkozó” igazságügyi elmeorvos szakértői véleményt készített, ami Tasnádi Péter pszichiátriai betegségét bűncselekmény következményének felismerésében korlátozó természetűnek ítéli. A vád szerint erre a szakvéleményre Tasnádinak azért volt szüksége, hogy a volt felesége elleni atrocitás miatti büntethetősége korlátlanul enyhíthető legyen. Az ominózus dokumentumot három szakértő jegyzi, kiadásáért két öszszegben összesen hárommillió forintot fizetett a vállalkozó az ügyészség szerint. Ismeretes, a vállalkozót többek között felbujtásban is bűnösnek találta a Fővárosi Ítélőtábla az exfelesége ellen elkövetett sósavas támadás miatt.
A tegnapi tárgyalási napon Gaál Katalin ügyvédje, Ruttner György és Garai Rudolf, Tasnádi védője is törvénytelennek, tárgyalásra alkalmatlannak nevezte a vádat. Az eljárás megszüntetését indítványozták arra hivatkozva, hogy a vádiratban nem szerepel az elkövetés helye, ideje és módja. A törvénytelenségi indítványt a bíróság elutasította, és megkezdte a vádlott meghallgatását. Gaál kihallgatása befejeződött, Berta meghallgatása csütörtökön folytatódik, és várhatóan akkor tesz vallomást Tasnádi Péter is.
Berta József védője, Bánáti János tegnap kifejtette, nincs bizonyíték arra, hogy védence rávette volna Tasnádit valótlan vélemény készíttetésére, erről megállapodott volna a szakértővel, illetve pénzt adott volna át neki, ezt a lehallgatási jegyzőkönyvek is egyértelműen cáfolják. Kitért arra, hogy a vádból nem derül ki, mi lett a hárommillió forinttal, felosztották-e azt a szakértők között. Kifejtette, a szakvéleményt jegyző másik két szakértő nem vádolja egymást, és vádat sem emeltek ellenük. Az ügyvéd szerint „ez a hallgatás önmagáért beszél”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.