Napi sajtószemle

Munkatársunktól
2011. 07. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

The Economist
A brit gazdasági-politikai folyóirat név nélkül idéz egy diplomatát, aki szerint a magyar EU-elnökség mérsékelt siker volt. „Magyarország teljesítette fő prioritásait, sok mindent elért abból, amit akart, és nem voltak csúnya katasztrófák.” A lap szerint a magyar elnökséget beárnyékolták a Fidesz médiatörvényét és alkotmányát érő bírálatok. A Szilvásy György és két másik volt titkosszolgálati vezető elleni eljárással kapcsolatban a lap azt írja: „a régóta érvényes közvélekedés szerint a Fidesz és a szocialisták nagyágyúi egymásra nem lőnek, tartva a válaszcsapástól (…), ám ha ilyen paktum létezett is valaha, annak most vége”.

Liberation.fr
A francia baloldali újság szerint a magyar elnökség fél éve alatt „Orbán Viktor, a populista jobboldal vezetője tartózkodott az új médiatörvény alkalmazásától, amelyet az Európa Tanács és az ENSZ jelentéstevője is élesen bírált. Nem voltak sem szerkesztőségi házkutatások, sem szankciók az erkölcs megsértése vagy az elfogult tájékoztatás miatt. Éppen csak egy kis rendrakás történt a köztelevízióban, ahol a hatalomhoz lojális főszerkesztőket neveztek ki.”

Expressso
John Perkins amerikai közgazdász, bestselleríró az internetre felkerült hétperces videofelvételén elmagyarázta, hogy tesznek tönkre egy országot az úgynevezett gazdasági bérgyilkosok – adott hírt róla a portugál hetilap azután, hogy a Moody’s hitelminősítő ügynökség durván leminősítette
a portugál értékpapírokat. A magát is ilyen egykori „bérgyilkosnak” valló Perkins a nagyhatalmi politika és a pénz összefüggéseiről beszélt, és leszögezte, ezek a „gazdasági bérgyilkosok” tartják ellenőrzésük alatt többek között a Nemzetközi Valutaalapot (IMF) és a Világbankot. Ők írják a törvényeket és adósítják el a valamilyen értékes kincse miatt kiszemelt államokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.