Nincs meg a kórokozó

Munkatársunktól
2011. 07. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még a 48 órás laboratóriumi tesztek alapján sem sikerült azonosítani a káptalanfüredi tömeges megbetegedések kórokozóját – tájékoztatta Bujdosó László főorvos, a balatonfüredi tisztiorvosi szolgálat vezetőhelyettese szombaton az MTI-t. A főorvos csütörtökön még azt valószínűsítette, hogy várhatóan szombatra lesz vizsgálati eredmény. Elmondta: a laboratóriumi gyorstesztek negatív eredményt mutattak a calicivírus-fertőzésre. Ezt azonban kevés minta – mindössze négy – alapján „produkálta” a teszt, ezért nem lehet kijelenteni egyértelműen, hogy nem calicivírus okozta a megbetegedéseket. Az ÁNTSZ ügyeletén kérdésünkre elmondták, a vizsgálatok tovább zajlanak egy veszprémi, egy pécsi és egy fővárosi laboratóriumban, a szakemberek immár ritkább kórokozók nyomát keresik. Akár az is előfordulhat, hogy csak hetek múlva lesz eredmény – tette hozzá az ügyeletes.
A tábor az eset óta nincsen bezárva, változatlanul nyaralnak ott gyerekek, sőt olyan is volt, aki a kórházból oda tért vissza. A két tábor közös konyháját viszont múlt szerdán bezárták, mindenütt fertőtlenítettek, a még ott lévő gyerekek hideg élelmet kapnak. Az állat-egészségügyi szolgálat több hiányosságot – higiénés és tárolási szabálytalanságot – tapasztalt a konyhánál, s amíg a feltételeket nem teljesítik, a konyha működésének felfüggesztése érvényben marad.
Új csoport érkezése egyelőre nem várható a két táborba. Mint megírtuk, szerdán és csütörtökön hasmenéssel, hányással, lázzal és esetenként ájulással járó tünetekkel 44 gyermeket és fiatal felnőttet szállítottak kórházba Káptalanfüred két gyermektáborából. Szombaton az utolsó beteget is hazaengedték.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.