Nyolcadszor is ők repültek a legjobban

V i t o r l á z á s

Munkatársunktól
2011. 07. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Majthényi Szabolccsal, a magyar vitorlássport egyik legnagyobb alakjával bő egy hónapja készítettünk interjút Sport7fő című magazinunkban. Itt a maga szerény módján úgy fogalmazott, a Domokos Andrással együtt kivívott korábbi hét világbajnoki cím ellenére az idei repülőhollandi-vb-n „csak” a dobogó a cél. Szerencsére bejött a szokásos visszafogottság, hiszen a mieink megnyerték nyolcadik aranyukat a Garda-tavon. Ehhez az kellett, hogy a záró, kilencedik futamban „odafigyeljenek” az addig velük azonos helyezési számmal álló Enno Kramer, Ard Geelkerken kettősre. Ez olyannyira sikerült, hogy a hollandokat a szakág magyarokhoz hasonlóan legendás dán duója, a Bojsen-Möller testvérpár is megelőzte. Ők vitték el az ezüstsombrerót, amelyet az az egység nyer, amelyik a két legrosszabb eredmény kiesése nélkül szerepel a legjobban. Majthényiék viszont az újabb vb-arannyal „vigasztalódhattak” a 130 hajóval részvételi csúcsot hozott viadalon.
„A selejtezőket követően kettéosztották a mezőnyt, az erősebb aranycsoportban pedig nagyon nehéz dolgunk volt. A péntek esti utolsó futam előtt a dánokra már nem kellett figyelnünk, ennek megfelelően taktikáztunk, próbáltuk elvenni a hollandok szelét, ami sikerült, így az első körben ők is és mi is visszaestünk a mezőny hátsó részébe, ahonnan már nem tudtak előremenni” – mesélte Majthényi. Hozzátette, hogy pályafutások során talán ez volt a legnehezebb világbajnoki diadal (most már megelőzve a 2004-es warnemündeit), amit az orrvitorlát behúzó alkatrész hibája is nehezített. Ám nem akadályozhatott meg! A vb-n még három magyar páros indult: Kardos Antal és Polgár Csaba a 18., Gáborjáni Gábor és Argay Béla a 46., Süli András és Papp Dávid pedig az 52. helyen végzett.

Balatoni ausztrálok. A Balatonfüreden rendezett F18-as katamarán-vb-t az ausztrál Darren Bundock, Jeroen van Leeuwen duó nyerte a holland Mischa Heemskerk, Bastiaan Tentij és az olasz Vittorio Bissaro, Lamberto Cesari egység előtt. A magyarok közül Váradi Szabó János és Petheö Tamás a 37., Diószegi Zoltán és Jankovics Gábor a 49. helyen futott be hazai vizeken.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.