Nyugodtabb a hangulat

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 47,04 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 21 768,76 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 24,9 milliárd forint volt, a vezető részvények az erősödő Mol kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest.

Munkatársunktól
2011. 07. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár enyhült a tőzsdén a reggeli pánik a nap végére, de a befektetők továbbra is óvatosak, és a hangulat továbbra sem jó. A nyitást követően az olasz államadóssággal kapcsolatos aggodalmak miatt több mint 400 pontot zuhant az index, napközben azonban ledolgozta veszteségét, és a hétfőihez hasonló szinten zárt – mondta el a távirati irodának Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője.
Aggodalomra a svájci frank erősödése adott okot, amely a forinttal szemben az újabb történelmi csúcsnak számító 233-as szint fölé erősödött délelőtt, és bár később gyengült, de az árfolyam nem tudott tartósan megkapaszkodni a 230-as szint alatt. Látványos javulásra az üzletkötő a továbbra is meglévő befektetői aggodalmak miatt nem számít.
Fontos szintekhez érkeztek a BÉT-en az árfolyamok is, közöttük az OTP-é, amelyik megközelítette az 5300 forintos támaszt, majd onnan pattant vissza. Varga Zoltán, a Quaestor-csoport elemzője is azt emelte ki, hogy enyhült a pánikhangulat a tőzsdéken, „a reggeli hatalmas zuhanások után délutánra megnyugodtak a kedélyek”. A hazai piac is jól teljesített, különösen a Mol részvényeit kedvelték a befektetők. Az elemző úgy véli, hogy ha a következő napokban nem érkeznek újabb negatív hírek az európai adósságválsággal kapcsolatban, folytatódhat a felpattanás a piacokon.
A Mol 2,13 százalékkal, 20 600 forintra erősödött, az OTP-részvények ára 1,22 százalékkal, 5495 forintra csökkent. A Magyar Telekom árfolyama 0,71 százalékkal, 558 forintra esett, a Richter-papírok árfolyama pedig 1,61 százalékkal, 36 305 forintra gyengült. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 0,59 százalékkal, 18 395 forintra csökkentette értékét.
A BUMIX 1758,81 ponton zárt tegnap, ami 10,35 pontos, 0,59 százalékos csökkenés a hétfői záráshoz képest.
Az eurót 16 órakor 268 forinton jegyezték, bár délelőtt egészen 270 forintig erősödött.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.