Orbán: Magyarország felébredt

Két szóban foglalható össze a szociális konzultáció legfőbb tanulsága: Magyarország felébredt. Méghozzá abból a hosszú kábulatból, amely a munka nélkül szerezhető jólét hamis illúziójából indult, s a teljes összeomlás rémálmába torkollt – mondta Orbán Viktor tegnap a parlamentben a konzultáció eredményének ismertetésekor. A miniszterelnök az ellenzéki pártoknak annyit üzent: van, aki dolgozik, és van, aki csak leszólni tudja ezt a munkát.

Szilágyi Richárd
2011. 07. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A májusban indult szociális konzultáció eredményeit a miniszterelnök napirend előtt ismertette. Eszerint a június közepéig visszaküldött egymillió-száznegyvenezer kérdőív alapján az emberek 91 százaléka támogatja a védett kor intézményének bevezetését, amely az 55 év feletti munkavállalók elbocsátását korlátozná. A válaszadók 97 százaléka egyetértett azzal, hogy az állam segélyek helyett munkalehetőséggel segítse az állástalanokat. Csaknem 90 százalék gondolja úgy, hogy az oktatási rendszer átszervezése során az államnak azokat a képzéseket kell közpénzből támogatnia, amelyekkel el lehet helyezkedni a munkaerőpiacon. A többség egyetért azzal is, hogy az egyéni nyugdíjszámlák esetében nemcsak a munkában töltött éveket, de a gyereknevelést is figyelembe kell venni. Összességében csaknem 84 százalék támogatta azt, hogy az állam a szociális segélyt részben pénzben, részben pedig szükségleti cikkek formájában adja a rászorulóknak. Az emberek több mint 86 százaléka úgy látja, a közműszolgáltató cégek érdekeit korlátok közé kell szorítani annak érdekében, hogy ne emelkedjenek a rezsiköltségek, 94 százalék pedig támogatja a betegek kiadásait növelő gyógyszerlobbi felszámolását.
A válaszadók kétharmada gondolja úgy, hogy az államnak segítséget kell nyújtania a bajba jutott devizaalapú lakáshiteleseknek. Orbán Viktor szerint ebben kifejeződik a magyarok embersége és szolidaritása. A kormányfő ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, a vélemények leginkább épp e típusú lakáshitelek újbóli felvételének kérdésében oszlottak meg: 54 százalék nem engedné, míg 34 százalék szigorúbb feltételekkel, de újra lehetővé tenné a devizahitelek felvételét.
– A szociális konzultáció legfőbb tanulsága két szóban foglalható össze – emelte ki Orbán Viktor –: Magyarország felébredt. Méghozzá abból a hosszú kábulatból, amely a munka nélkül szerezhető jólét hamis illúziójából indult, s a teljes összeomlás rémálmába torkollt – tette hozzá. A miniszterelnök szerint a magyar emberek nem hisznek többet az ingyensörben és a potyázásban. – Ma már mindenki látja és érti, semmit nem érhetünk el máshogyan, csak munkával – mondta. A miniszterelnök a szociális konzultáció eredményei alapján úgy látja, az emberek tenni és küzdeni akarnak azért, hogy jobb legyen a jövőjük. A kormánytól pedig azt várják, a véleményeket „jól felépített törvények formájában” ültesse át a mindennapok gyakorlatába. Orbán megerősítette: a konzultációk folytatódnak.
– Régi magyar hagyomány a politikában is, hogy van, aki dolgozik, és van, aki csak leszólni tudja ezt a munkát – ezt már viszonválaszában mondta a kormányfő az ellenzéki frakcióknak. Az MSZP, a Jobbik és az LMP képviselői ugyanis egybehangzóan azt rótták fel a kormányfőnek, hogy „csak” egymillió ember véleményét tükrözi a szociális konzultáció. Orbán szerint aki nem mondta el a véleményét, az a kormányra és a parlamentre bízta az ügyek elrendezését. – A magyar szociális rendszer ebben a formájában senkinek az igényét nem elégíti ki, az ország ezért nagy jelentőségű átalakítás előtt áll – hangsúlyozta a miniszterelnök, akit a tegnapi vita arról győzött meg, hogy „a súlyos helyzetben lévő Magyarország nehézségeivel egyedül a Fidesz– KDNP szövetségnek van esélye megküzdeni”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.