Parkolnak a trolibuszok

2011. 07. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába érkezett meg szombaton a BKV egyik telephelyére két használt, MAN típusú trolibusz, amelyhez hamarosan további tizenhárom érkezik, a járműveket egy hibás jogszabály miatt nem tudják forgalomba állítani. Ezt a múlt hét közepén Tarlós István (Fidesz–KDNP) főpolgármester közölte. Bár a trolibusz közúti jármű, mégis, egy korábbi rendelet alapján a vasúti járművek üzembe helyezése engedélyezéséről, időszakos vizsgálatáról és hatósági nyilvántartásáról szóló jogszabály hatálya alá tartozik. A 31/2010. (XII. 23.) számú NFM-rendeletet Fellegi Tamás, nemzeti fejlesztési miniszter írta alá.
Az Index egy, „a helyzetet ismerő szakemberre” hivatkozva azt írta: hiába mennek a BKV emberei a papírokkal a Nemzeti Közlekedési Hatóság buszokkal foglalkozó osztályára, ott átküldik őket a vasúti részlegre, onnan pedig visszaküldik őket a buszosokhoz.
Az ügyben tegnap hiába kerestük Vitézy Dávidot, a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. vezérigazgatója lapunk többszöri megkeresésére sem válaszolt.
Dorner Lajos, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület elnöke lapunknak elmondta: a trolibuszokat mindig is „mostohagyerekként” kezelték, vasúti szerelvényként tartották nyilván. – A fővárosi és a debreceni trolibuszok többsége ma már alkalmas arra, hogy villamos áramszedő nélkül, akkumulátorral vagy dízelgenerátorral önjáróként közlekedjen. Ebben az esetben valójában autóbuszként üzemel. Mindenképpen indokolt lenne a rendeletmódosítás, hiszen a jövő a hibrid hajtású, a városban bárhol közlekedni képes járműveké – tette hozzá a civil szervezet vezetője.
A főpolgármester a Fidesz.hu-nak a BKV bizonytalanságáról is nyilatkozott. – Aggályos, ha az állam értékbecslés nélküli ingatlanokat kér a cég több mint 70 milliárd forintos banki adósságállományának átvállalásáért. Nem tudjuk azt sem, a BKV bekerül-e a Nemzeti Közlekedési Szövetségbe a MÁV és a Volán mellé, ezt több kormánytag is „vadul ellenzi” – mondta Tarlós István.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.