Röviden

MN
2011. 07. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyurcsányt bírálta Szili
A gyurcsányi politika több mindennek az okozója: komoly szerepe volt abban, hogy a kormányzati ciklus végére ide jutott az ország, másrészt azért is felelős, hogy az MSZP meggyengülésével a Fidesz–KDNP kétharmados többségre tett szert – nyilatkozta a Magyar Hírlap szombati számában Szili Katalin volt szocialista politikus, független parlamenti képviselő. Kitért arra is, majdnem biztos benne, hogy Gyurcsánynak „böki a csőrét” különutas politikája, mivel soha nem egyezett abban a véleményük, milyen párt legyen az MSZP. Míg a volt miniszterelnök liberális baloldali párttá formálta volna a legnagyobb baloldali pártot, addig Szili szociáldemokratává. A Szociális Unió elnöke a lapnak arról is beszélt, hogy szerinte az Orbán-kormány kiérleltebb döntésekre juthatna, ha elegánsabb társadalmi párbeszédet folytatna. (MN)

Félmilliós kártérítés
Félmillió forint kártérítést kapott Morvai Krisztina európai parlamenti és Gaudi-Nagy Tamás országgyűlési képviselő azért, mert a rendőrség 2009. március 15-én megsértette emberi méltósághoz és testi épséghez való jogukat. A jobbikos politikusokat másokkal együtt Budapest belvárosában zárták körbe és fújták le könnygázzal a rendőrök. A pénzt a több mint két éve előzetes letartóztatásban levő Budaházy György és több társa családja javára ajánlották fel. (MTI)

Elutasított feljelentés
Elutasította a rendőrség Schiffer András (képünkön), az LMP frakcióvezetőjének ismeretlen tettes elleni feljelentését, amelyet a Szociális konzultáció 2011 kérdőíveinek adatkezelési eljárása miatt tett. A hatóság arra hivatkozott, hogy a kormányzati kérdésekre adott válasz nem politikai vélemény, a jelentős érdeksérelem pedig azért nem valósul meg, mert a kormány csak a polgárok szándékai felől érdeklődött. Az LMP az érvelést elképesztőnek minősítette, s panaszt tesz a határozat ellen, kérve annak felülvizsgálatát.A párt hétvégi, pásztói kongresszusán egyébként úgy döntöttek, kérik a teljes jogú tagságot az Európai Zöld Pártban. (MTI)

Időközi választások
Lemondások nyomán Szilágyi Sándort, a Fidesz és a KDNP támogatásával indult, független jelöltet választották a Hajdú-Bihar megyei Tiszacsege polgármesterévé a vasárnapi időközi polgármester-választáson. A Borsod megyei Lénárddarócon Komjáthyné Kaló Ágnes (független) lett az új polgármester, míg az abaúji Göncön Sivák János (független), s megújult a képviselő-testület is. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.