Sopronba költözik a rangos Haydn-fesztivál

Vakulya Eszter
2011. 07. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Liszt is a középpontba kerül a Budapesti Vonósok csütörtökön kezdődő, hagyományos Haydn-fesztiválján, amely az idén már a tizenhetedik. Az 1995 óta tartó programsorozat a fertődi Esterházy-kastélyt felújítási munkálatai miatt az idén Sopronba költözik. A magyarországi Haydn-szentélyként közkedvelt kastély helyett egyértelmű, hogy Sopron mellett született döntés: a Liszt-bicentenárium jó apropó a hűség városához, amely nem is esik messze Fertődtől és kapcsot jelent a két zeneszerző között, akik mindketten a térségben születtek. A jubileum is kettős: Haydn 250 évvel ezelőtt állt az Esterházyak szolgálatába, Liszt pedig 200 éve született. A csütörtök este hét órakor kezdődő nyitókoncert is ennek jegyében zajlik majd a soproni Liszt Ferenc Kulturális Központban, ahol Szokolay Balázs zongoraművész Liszt- és Haydn-műveket ad elő a Budapesti Vonósokkal.
A négynapos sorozat a Haydn- triómaratonnal folytatódik: a Pannónia Szálló Fehér termében a zeneszerző összes zongorás trióját hallhatjuk majd három hangversenyen. Szombat este a Szent Mihály- templomban Liszt Missa Choralisa, Szokolay Sándor Gregorián változatok című műve és Haydn D-dúr fuvolaversenye lesz műsoron. Vasárnap három Liszt-zongoramatiné is lesz: tizenegykor Fejérvári Zoltán, háromkor Ludmány János, ötkor pedig Mikó Szilvia ül a zongorához. A vasárnap esti zárókoncerten Csereklyei Andrea Haydn-operarészleteket énekel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.