Strandok értékelése

2011. 07. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerda éjfélig várja a 2010-es főszezon és az idei előszezon tapasztalatait tükröző érdemjegyeket egy balatoni strandértékelő civil csapat. A www.balatontipp.hu oldalon várják a minősítő osztályzatokat. A csaknem száz balatoni strand közül csupán az kap majd bizonyítványt, amelyre legkevesebb harminchat értékelés érkezik.
A tíz szempont között szerepel a vízmeder talaja, a víz tisztasága, a parti rész gondozottsága, a zuhanyzók, öltözők, illemhelyek tisztasága, a rendelkezésre álló játék- és sportolási lehetőségek, de érdemjegyet kaphatnak a vendéglátói, kereskedelmi szolgáltatások, az étel- és italkínálat minősége, mennyisége is. A balatoni strandolók egyik bosszúsága, hogy a fürdőhelyek közelében kevés a parkolóhely, és rontja a fürdeni indulók hangulatát, ha túl sokat kell gyalogolni gumimatraccal, strandjátékokkal, hűtőtáskával a vízpart felé. Kíváncsiak a strandosztályozók a fürdőhely személyzetének és az árusoknak a viselkedésére, nemkülönben a strandon igénybe vehető szolgáltatások ár-érték arányára.
És ha mindezekkel többé-kevésbé elégedett a fürdőző, akkor már csak a „csípőszúnyog-sűrűség” minősítése van hátra. – Utoljára 2004 nyarán volt annyira kevés szúnyog, mint idén. A csapadékszegény tavaszi időjárás miatt szárazak maradtak a lárvatenyészhelyek, a tó közeli kis vizes területek, így nem fejlődhettek ki a vérszívók – tudtuk meg Sáringer-Kenyeres Tamás mikrobiológustól, a balatoni szúnyogirtás szakértői bizottságának vezetőjétől. Az idén még csak egy kémiai szúnyogirtás történt, az önkormányzatok az árvaszúnyog-invázió megállítása miatt soron kívül kérték a vegyszeres beavatkozást. Holnap reggel ismét a levegőbe emelkedik a szúnyogölő szerrel megpakolt kisrepülő, és péntek estig 5419 hektárra szórja ki a K-Othrin ULV nevű méreganyagot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.