Szigorítanák az EP-helyek elnyerhetőségét

2011. 07. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sonia Alfano elég aláírást gyűjtött össze ahhoz, hogy módosítását csatolni lehessen az európai parlamenti képviselők választási reformjáról szóló javaslathoz. Az olasz liberális képviselő indítványa értelmében nem lehetne megválasztani az Európai Parlament (EP) tagjának senkit, akit valaha is jogerősen elítéltek korrupcióért, hivatali visszaélésért, rasszizmusra való felbujtásért, maffia-bűncselekmény kapcsán, szervezett bűnözésben vagy terrorcselekményekben való részvételért, illetőleg szexuális bűncselekményért. Eredetileg azt tervezték, hogy tegnap magáról a választási reformról szavaznak, de a képviselők vita után úgy döntöttek, hogy a jelentéstervezetet visszaküldik az alkotmányi szakbizottságnak.
Így többek között a 25 képviselői helyre kiterjedő, európai szintű választási körzet létrehozásáról sem tudtak megállapodni. Alfano képviselő asszony módosítását egyébként 2011. április 19-én már elutasították, ami akkor több képviselőt is meglepett.
Közben tegnap az EP megszavazta azt az állásfoglalást, amely ellenzi, hogy az Észak-Afrikából érkező migránsok növekvő száma miatt egyes tagállamok a nemzeti határellenőrzés visszaállítását fontolgatják schengeni belső határukon. A határellenőrzés visszaállításáról a tagállamok jelenleg önállóan dönthetnek. Az EP ehelyett uniós szintű értékelő mechanizmust szeretne kidolgozni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.