Szlovákia előttünk jár

2011. 07. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly az Eurostat, az unió statisztikai hivatalának adatai szerint az egy főre jutó bruttó nemzeti termék (GDP) terén Magyarország az unió 27 tagállamán belül a 21. helyet foglalja el. Az uniós átlag, vagyis a 100 százalékon jelzett szint körül helyezkedik el Spanyolország, Olaszország és Ciprus. A ranglista első helyén 283 százalékkal Luxemburg áll, ahol figyelembe kell venni azt is, hogy ide sokan járnak át dolgozni, de az egy főre jutó GDP-adatok kiszámításánál csak az állandó lakosokat számolják. Az utolsó helyen Bulgáriát jegyzik 43 százalékkal. Románia az utolsó előtti 45 százalékkal. A 64 százalékot elérő Magyarországot már Észtország is megelőzi, amely 65 százalékon áll. Lengyelország 62 százalékával rögtön utánunk következik. Csehország az uniós átlag 80 százalékát érte el, míg Szlovákia a 74 százalékát. Szlovénia 87 százalékon áll.
A listaelső Luxemburg után a második helyezett Hollandia 134 százalékkal. A harmadik, negyedik és ötödik helyen Dánia, Írország és Ausztria áll 125 százalékkal. Németország 119 százalékkal a hetedik, Belgium 118 százalékkal a nyolcadik. Görögország 89 százalékot ért el. Még 2004-ben, uniós csatlakozásunk évében az Eurostat szerint nálunk a GDP-arány 61, Szlovákiában 52 százalék volt. A szocialista–balliberális kormány hat éve alatt tehát Magyarország 3, Pozsony 22 százalékot hozott be hátrányából az uniós átlaghoz mérve.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.