Szobrok Kismartonba

Három szobrot vásárol meg a Szépművészeti Múzeum által rendezett Art on Lake kiállítás alkotásaiból az Esterházy Magánalapítvány. A magánalapítvány, illetve az újonnan létrehozott Esterházy Contemporary kortárs művészetet támogató tevékenységéről, stratégiai célkitűzéseiről a napokban a kiállítás helyszínén, a városligeti csónakázótó épületében adtak tájékoztatást.

P. Szabó Ernő
2011. 07. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Immár bizonyossá vált, hogy a kiállítás végeztével Kristof Kintera Paradise Now című műve Fraknó várának dísztermében, Jiri David Cane for Blind című alkotása a kismartoni kastélyparkban, míg Kelemen Zénó Saját vonal című plasztikája az Esterházy-kastély kerti termében kap majd helyet. Ezzel tovább erősödik az a kapcsolat, amely az elmúlt években egyre szorosabbá fonódott a tradíció és a kortárs törekvések között az Esterházy Magánalapítvány tevékenységének köszönhetően. Egyszer smind arra utal a vásárlás, hogy a térség arculatát négy évszázadon keresztül nagyvonalú mecénásként, szenvedélyes műgyűjtőként, ugyanakkor kiváló gazdálkodóként formáló Esterházy hercegek hagyományát követve az Esterházy Magánalapítvány jelenleg is kiemelkedő szerepet játszik a kulturális élet alakításában, földrajzi helyzetének és az ebből adódó közép-európai hagyományoknak köszönhetően mintegy hidat képezve a Kelet és a Nyugat között. Az Esterházy családnak a XIX. századig végzett mecénási és műgyűjtő tevékenysége folytatásaként az Esterházy-alapítványok évek óta különféle módokon, például modern épületek építtetésével, fiatal zenészek vagy művészek pártolásával támogatják a kortárs művészetet. Az Esterházy Contemporary a kortárs művészet megújítójaként és felfedezőjeként olyan fiatal közép-európai művészeknek ad lehetőséget a kibontakozásra, akik – bár maguk mögött tudhatják első sikereiket – a nemzetközi porondon még nem ismertek.
E törekvések egyik legfontosabb eleme az elmúlt években a Central Europe Revisited kiállítássorozat volt, amelyet 2012-ben immár a negyedik alkalommal rendeznek meg. A programban a kiválasztott osztrák és magyar fiatal művészek mellett minden évben két vendégország képviselői kapnak lehetőséget a bemutatkozásra – 2012-ben lengyel művészek lesznek a vendégek. Különlegességnek számít, hogy a kiállításokat történelmi helyszíneken rendezik meg: 2008-ban a kismartoni Esterházy-kastély felújítás előtt álló Sala Terrena terme, 2010-ben pedig a hercegi igazgatási épület adott helyet a tárlatnak. 2012-ben a műtárgyak a kastély fogadó- és dísztermeibe költöznek majd, hogy szokatlan nézőpontokkal ismertessék meg az odalátogatókat.
Két évvel ezelőtt hozták létre negyvenedik életévüket még nem betöltött magyar festőknek odaítélhető Esterházy Művészeti Díjat, amelyet egy biztosító szponzorál. A fejenként ötezer euróval járó díjat minden második évben legalább két, legfeljebb három művész kaphatja meg. Az alapítvány a kitüntetett művészeket a soron következő művészeti díj odaítélését megelőzően megjelenő monográfia kiadásával is támogatja.
Az idén második alkalommal kiírt díjra pályázni már május óta lehet, a www.esterházy-muveszeti- dij.hu oldalon. A kiválasztás kétfordulós, a jelentkezési idő szeptember 30., a második fordulóba való továbbjutásról október 17-ig hozza meg döntését a független szakmai zsűri, a díjazott művészek november 17-én a Szépművészeti Múzeumban vehetik át a fejenként ötezer euró értékű elismerést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.