Terítéken az uniós bankadó

2011. 07. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyfajta salátacsomag készülhet az eurózóna mai csúcsértekezletére, amely egy, a válságkezelés költségeit finanszírozó bankadót, némi adósságcserét és jelentős újabb európai tehervállalást tartalmazna Görögország megsegítése érdekében – szivárogtatták ki uniós források a Napi Gazdaság szerint. Egy alacsony kulcsú, három éven át fizetendő európai bankadó lehetőségét is vizsgálják az eurózóna mai csúcsértekezletét előkészítő tisztviselők és a pénzintézetek képviselői. Ez lenne az egyik forrása a várhatóan 115 milliárd eurós második görög csomagnak. A dokumentum szerint az adó lehetővé tenné, hogy úgy jussanak pénzhez a bankoktól, hogy nem csökkentik görög követeléseik értékét – ezzel el lehetne kerülni a görög csődöt.
Neel Kashkari, a világ legnagyobb alapkezelőjének (Pimco) befektetési vezérigazgatója szerint az Európai Unió megmentése már csak Portugália, illetve Görögország és Írország sorsára hagyásán múlik. A CNBC-nek nyilatkozó nagyvállalkozó hangsúlyozta, hogy csakis egy nagyon meggyőző erejű terv mentheti meg az államadósság-válság súlyosbodásától az EU-t. Kashkari szerint az EU-nak ezért második lépésben mindenképpen el kell kerülnie, hogy a válság átterjedjen a csaknem két éve együtt emlegetett Spanyolországra és Olaszországra is. A harmadik lépés a legnehezebb, mert rá kell venni a német adófizetőket, hogy járuljanak hozzá az uniós mentőöv ezermilliárd euróra való bővítéséhez francia, német, brit tehervállalással és az Európai Központi Bank részvételével. Ebből az öszszegből már nem kapna a három megsegített uniós tagállam.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.