Tizenhatan égtek el egy idősotthonban

Székely Gergely
2011. 07. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Ukrajna)

Tizenhat ember lelte halálát abban a tűzben, amely tegnapra virradó éjszaka következett be a nyugat-ukrajnai Rivne megye egyik idősotthonában. A rendkívüli helyzetek minisztériuma megyei főosztályának közleménye szerint a tűz röviddel éjfél előtt keletkezett, s a felcsapó lángok szinte percek alatt elterjedtek a 800 négyzetméteres, földszintes, fából és téglából épült nyugdíjasotthonban, amelyben 25 embert gondoztak. A tűz következtében 16-an életüket vesztették, 11 embert pedig füstmérgezéssel a legközelebbi kórházba szállítottak. Három személy, köztük két ápoló állapota súlyos, őket a kórház intenzív osztályán kezelik.
A tűzoltók, akiket néhány perccel éjfél után riasztottak, két gépkocsival és 14 fővel vonultak a helyszínre, de amikor megérkeztek, már nem lehetett megmenteni az épületet, mivel már nem csupán a belseje, hanem a tetőszerkezete is lángokban állt. Az előzetes feltételezések szerint a tragédiát a tűzzel való felelőtlen bánásmód okozta, de végleges választ a kérdésre csak a szakértői vizsgálatok adnak majd.
Mikola Azarov kormányfő táviratban fejezte ki részvétét az áldozatok hozzátartozóinak, és Szerhij Tihipko miniszterelnök-helyettes vezetésével kormánybizottságot irányított Bile községbe, a tragédia helyszínére a történtek tisztázása, illetve a szükséges segítségnyújtás megadása érdekében.
Tegnap tűz ütött ki a nagykanizsai önkormányzat által működtetett Fogyatékkal Élők Integrált Intézményében – írta az MTI. Az otthon földszinti mosodájában a ruhák kaptak lángra. A kétszintes épületből 52 lakót menekítettek ki, senki nem sérült meg. Az épületet a füst miatt a tűzoltók átszellőztették, utána mindenki visszatérhetett. Feltételezik, hogy a tűz a második szintről levezető szennyesledobóban keletkezett. Bár az intézetben tilos a dohányzás, vélhetően valamelyik gondozott égő cigarettacsikket dobott a szennyesledobóba, emiatt gyulladtak meg a ruhaneműk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.