Tízezrek főhajtása

Először emlékezhettek meg úgy a srebrenicai vérengzésekről, hogy a több mint nyolcezer bosnyák férfi és fiatalember lemészárlásának két főbűnöse, Radovan Karadzsics és Ratko Mladics Hágában várja ítéletét. Tegnap a rekkenő hőség ellenére tízezrek hajtottak fejet az áldozatok előtt.

Balogh Roland
2011. 07. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenhat évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy először tudjanak úgy megemlékezni a boszniai Srebrenica körüli vérengzésekről, hogy a több mint nyolcezer bosnyák mozlim férfi és fiatalember haláláért felelős személyek – Radovan Karadzsics egykor boszniai szerb elnök és Ratko Mladics volt boszniai szerb parancsnok – közül mindketten Hágában várják a nemzetközi törvényszék ítéletét. A tegnapi megemlékezésre tízezrek érkeztek, egyes beszámolók szerint több mint 30 ezer ember tartózkodott a megemlékezés helyszínén, a Srebrenicától hat kilométerre levő település egykori akkumulátorgyárának telephelyén, írta az MTI. A tegnap reggel nyolc óra óta a megemlékezési ünnepségek 11 órai kezdetéig több mint 230, utasokkal teli autóbusz, több ezer személygépkocsi érkezett Potocariba és több tucat diplomáciai rendszámú személygépjármű is befutott a megemlékezések színhelyére.
A megemlékezéseken felszólalt Bakir Izetbegovic, a bosznia-hercegovinai elnökség tagja, Ivo Josipovic horvát elnök, Valentin Inzko, a nemzetközi közösség boszniai főképviselője, Bülent Arinc török kormányfőhelyettes és Patrick Moon, az Egyesült Államok szarajevói nagykövete is. Előtte idén zsinórban hetedik alkalommal tartották meg ismét a Béke menete elnevezésű rendezvényt. A több mint 80 kilométeres menetben hétezren vettek részt, és vasárnap késő este gyalogolva érték el az egykor gyártelepként működő potocari ENSZ-bázist, hogy újabb 613 kivégzett bosnyák mozlimot helyezzenek végső nyugalomra. Eddig 4524 személyt temettek el Potocari mellett, a hozzátartozók pedig még 3200 holttestet keresnek. Karadzsics és Mladics ellen tizenegy vádpontban, köztük a srebrenicai népirtásért folyik büntetőeljárás Hágában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.