Többmilliárdos sikkasztás a gyanú

Csibra Tibor
2011. 07. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalább öt és fél milliárd forint értékű műtrágyát adtak el kétszer is annak a társaságnak a tagjai, akik ellen különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntette miatt indított eljárást a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) gazdaságvédelmi főosztálya. Az ügynek jelenleg tizenegy gyanúsítottja van, a csoport feltételezett vezetőjét, U. Botondot a múlt héten helyezte előzetes letartóztatásba a Debrecen Városi Bíróság – tájékoztatta lapunkat Bartha László, az NNI szóvivője. U. Botondék műtrágyával kereskedtek, termékeiket számos esetben Magyarországon működő pénzintézetek vásárolták fel nagy mennyiségben, de azokat nem szállították el az üzlet megkötése után, hanem a gyanúsítottak telephelyein hagyták megőrzésre. A terheltek a már eladott, 5,5 milliárd forint értékű áruval a sajátjukként rendelkeztek, és a nyomozás eddigi adatai szerint újra értékesítették azt. A történtek miatt több megkárosított pénzintézet is feljelentést tett, s információival segítheti az ügy vizsgálatát. A sikkasztás ötletgazdái a csalásokhoz másokat is felhasználtak, a műtrágya-kereskedelemmel foglalkozó gazdasági társaság ügyvezetésével egy hajléktalan embert bíztak meg, aki vélhetőleg nem volt tisztában azzal, hogy milyen tevékenységhez adta a nevét. A terheltek a céget később fiktív módon egy szegényes anyagi körülmények között élő házaspárnak adták tovább, valószínűleg ők sem tudták, hogy miben vettek részt. Az említett, öt és fél milliárd forint értékű, többször eladott műtrágya csaknem felének sorsáról még nem tudni biztosat, a nyomozók megfogalmazása szerint a gyanúsítottak ezt a menynyiséget is kivonták a tényleges tulajdonosok – a pénzintézetek – birtokából. Úgy tudjuk, a csalássorozat ügyében további gyanúsítások is várhatók.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.