Tucatnyi halálos áldozat Cipruson

Hírösszefoglaló
2011. 07. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenkét halálos áldozata van annak a robbanássorozatnak, ami tegnap helyi idő szerint reggel 6 órakor következett be a Ciprus déli részén lévő Evangelosz Florakisz haditengerészeti támaszpont egyik lőszerraktárában – adta hírül az AP. A helyi közszolgálati rádiócsatorna jelentése szerint öt tűzoltó, négy katona, két tengerész is az áldozatok között van, s legalább hatvanan megsebesültek. A detonáció nyomán keletkezett talajrázkódás működésképtelenné tette Ciprus legnagyobb villamos erőművét, amely a támaszpont szomszédságában van.
A ciprusi védelmi minisztérium jelentése szerint a közeli bozótos kapott lángra, s onnan terjedt tovább a tűz a lőszerraktárakra. Jelentős anyagi károk keletkeztek a haditengerészeti bázishoz közeli településeken és üdülőhelyeken.
A támaszpont Limaszol és Lárnaka között helyezkedik el.
A két várost összekötő autóútnak a bázis melletti szakaszát lezárták a forgalom elől. Valószínűleg az a lőszerraktár robbant fel, amelyben Iránból származó muníciót tároltak. Antonisz Paszkallidesz kereskedelmi miniszter a rádiónak nyilatkozva úgy vélte, „apokaliptikus méretű katasztrófa” történt. Egy szemtanú a Szigma televíziónak azt mondta, minden olyan, mintha lebombázták volna a térséget.
A katasztrófa miatt lemondott tisztségéről Kosztasz Papakosztasz védelmi miniszter és Petrosz Caliklidész, a nemzeti gárda parancsnoka is. Dimítrisz Hrisztofiasz államfő a lemondásokat elfogadta – jelentette a ciprusi rádió, illetve a Szigma és a Mega tévécsatorna.
A ciprusi görög kormány a tervek szerint rendkívüli ülést tart, eldöntendő, hogy a kabinet segítséget kér-e az Európai Uniótól. Az unió ezt már felajánlotta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.