Új ország született

Hírösszefoglaló
2011. 07. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hivatalosan kikiáltotta Dél-Szudán függetlenségét a dél-szudáni parlament elnöke szombaton. A Szudánból megállapodás alapján kiszakadt Dél-szudáni Köztársaság a világ 196., Afrika 55. önálló országa, az ENSZ 193. tagállama. James Wanni Igga, a parlament elnöke helyiek tízezrei és nagyszámú külföldi vezető jelenlétében, ünnepélyes szertartáson jelentette be hazája függetlenné válását. „Mi, a nép demokratikusan választott képviselői ezennel kinyilvánítjuk, hogy Dél-Szudán független és szuverén állam” – hangzott a parlamenti elnök által felolvasott proklamációban.
Az eseményen jelen volt Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, Colin Powell volt amerikai külügyminiszter, egy tucatnyi más ország vezetője. Megjelent a dél-szudániak által kevéssé kedvelt Omar Haszan Ahmed el-Besir szudáni elnök. Magyarország képviseletében Hóvári János, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára utazott Jubába. A függetlenség kikiáltását követően nem sokkal Salva Kiir letette a dél-szudáni államfői hivatali esküt.
Barack Obama amerikai elnök ugyanezen a napon bejelentette, hogy az Egyesült Államok is független államként ismerte el Dél-Szudánt. A washingtoni Fehér Ház által kiadott közleményében az elnök azt írta, „a dél-szudáni nép oly sok harcát követően az Egyesült Államok üdvözli egy új állam megszületését”.
A külföldi államok közül elsőként Szudán ismerte el a legfiatalabb országot. Másodikként Egyiptom járt el ugyanígy. Magyarország napokon belül elismeri Dél-Szudán önálló állammá válását, és diplomáciai kapcsolatokat köt vele – közölte az MTI-vel szombaton Hóvári János. Dél-Szudán a hét végén a hivatalos elismerési üdvözletek sorát kapta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.