Új törvény segíti a kis gazdaságokat

Dénes Zoltán
2011. 07. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Többek között a haszonbérlet és a földalapból való földvásárlás szabályait is átalakította tegnap a parlament, s az elfogadott földtörvény-módosítás a családi gazdaság fogalmát is meghatározza. A változtatásokat az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága nevében benyújtó Font Sándor (képünkön) szerint a módosítások elsősorban a családi és a fiatal gazdálkodók földhöz jutásának megkönnyítését célozzák. A változtatások nyomán az állami földek felett rendelkező Nemzeti Földalapkezelő (NFA) kötelezettsége lesz, hogy a pályáztatás során a családi gazdaságokat erősítő feltételeket határozzon meg. Maga a törvényjavaslat is tesz hasonló kikötést, amikor például kimondja, nemcsak a közeli, hanem a távolabbi hozzátartozó is ajándékozhat földet a mezőgazdasági termelőnek. Ezzel nemcsak a családi gazdaságok töretlen fejlődését, hanem a fiatalabb generációnak való átadását is elősegítenék. Az új jogszabály a családi gazdálkodók körébe tartozónak mondja ki a testvéreket is. A gazdálkodó halála után így a testvér is továbbviheti a gazdaságot.
Ha egy közös tulajdonban lévő föld egyik tulajdonostársa akarja eladni a maga tulajdoni hányadát, elővásárlási joga van a többi tulajdonostársnak, s csak akkor vásárolhatja meg idegen a földet, ha ők nem élnek e lehetőséggel. Egyébként a tavaly szeptemberben újjáalakított Nemzeti Földalap – főszabály szerint – csak versenyeztetéssel adhat el földet. A módosítás kiveszi az általános szabály alól az állami cégeket. Az állami földek esetében változtattak az elővásárlási jog gyakorlásának lehetőségén is, mivel az eddigi szabályok gyakran feleslegessé tették a pályáztatásokat. A földalapi pályázat ugyanis kijátszható volt azzal, hogy akinek a földre elővásárlási vagy elő-haszonbérleti joga volt, az nem pályázott, hanem a győztes pályázóval szemben élt ezen jogával. Ezt kizárták a mostani módosítással. Ez azért fontos, mert a pályáztatások során a mindenkori kormány birtokpolitikai céljai is szerepet kapnak, vagyis nem mindegy, hogy a földet megvásárolni szándékozó személy vagy szervezet teljesíti-e a tenderkritériumokat vagy sem.
Mivel a jövőben természetvédelemre, vízgazdálkodásra és erdőtelepítésre is sajátítható ki föld, új szabályként jelent meg a rendelkezés, hogy a kisajátítással állami tulajdonba került földet is az NFA-ba kell helyezni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.