Újabb vitatott szobor készül Szkopjéban

Balogh Roland
2011. 07. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még el sem csendesedett az alig néhány hete Szkopjéban emelt Nagy Sándor-szobor miatt kitört vita, Macedónia újabb grandiózus tervvel állt elő: a volt jugoszláv tagköztársaság ugyanis egy még nagyobb szobrot állít az ókor egyik legnagyobb hadvezéreként ismert Nagy Sándor apjának, II. Philipposznak. A Balkan Insight hírportál által is ismertetett ötlet szerint a macedónok a talapzattal együtt 23 méter magas, Sándort ábrázoló lovas szobor után most egy 28 méteres alkotást készíttetnek a görög városállamok egykori leigázójának. II. Philipposz még Kr. e. 338-ban Khairóneiánál megverte az athéni–thébai szövetséges seregeket, és ezzel megszerezte az uralmat a görög városállamok felett.
Azóta is vita tárgya, hogy a mindössze 33 évesen, Kr. e. 323-ban Babilon városában elhunyt Nagy Sándor és apja a mai földrajzi keretek között kihez is tartozik. A neves elődöket egyaránt magáénak tartja Görögország és Macedónia. Ezzel összefügg a két ország mind a mai napig tartó névvitája, Görögország ugyanis az egykori Jugoszlávia szétesésével függetlenedő Macedónia nevét megalakulásának első percétől kezdve vitatja, mondván, egy észak-görögországi tartomány neve is Makedónia. Az 1991 óta független Macedóniát emiatt korábban már kikosarazták a NATO-tagságból, s hasonló a helyzet az ország európai integrációjával is. Addig ugyanis nem lehet megkezdeni az ország csatlakozási tárgyalásait, amíg a névhasználat nem tisztázódik.
Az új szobrot megrendelő Szkopje város önkormányzatának szóvivője szerint II. Philliposz grandiózus bronzszobrát valamikor a jövő évben avatják fel. Jovica Akovszki szerint a 13 méter magas harcos egy 15 méteres talapzaton áll majd. A művet ugyanaz a szobrász, Valentina Stevanovszka készíti, mint a korábbi Nagy Sándor- bronzot. A költségeket nem hozták nyilvánosságra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.