Uniós ellenség: zsír, só, cukor és társai

2011. 07. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap az Európai Parlamentben olyan jogszabályjavaslatot szavaztak meg, amely kötelezővé teszi, hogy az élelmiszerek csomagolásán a jövőben egyértelműen és olvashatóan tüntessék fel: a termék mennyi zsírt, telített zsírt, cukrot, sót, szénhidrátot és fehérjét tartalmaz. Ezzel a fogyasztók tudatosabban tudják eldönteni, hogy milyen élelmiszereket vásárolnak.
A jövőben az allergén összetevők listáját a csomagolatlan élelmiszerek esetében, valamint a menzákon és éttermekben értékesített élelmiszertermékeken is fel kell tüntetni. Jelenleg ez az előírás csak az előre csomagolt élelmiszerekre vonatkozik. Ezzel összefüggésben a tagállamoknak maguknak kell dönteniük, hogy miként osztják meg ezen információkat a vásárlókkal.
Kötelező lesz feltüntetni a sertés-, a bárány-, a kecskehús és a szárnyasok eredetét is. Ez jelenleg a marhahús, méz, olívaolaj, friss zöldségek és gyümölcsök esetében, illetve olyankor kötelező, amikor ennek az információnak a hiánya félrevezető lehet.
Gondoskodni kell arról is, hogy az élelmiszerek csomagolása és megjelenítése ne adhasson okot a félreértésre. Például a „tejszerű” árucikkek ne nézhessenek ki úgy, mintha valódi tejről lenne szó.
A téma parlamenti jelentéstevője, a néppárti német Renate Sommer képviselőnő örömét fejezte ki azért, hogy hasznos kompromisszumot sikerült elérni a tanáccsal. Hozzátette, az új szabályok csökkentik az európai élelmiszeripar 80 százalékát kitevő kis- és középvállalkozások bürokratikus terheit.
John Dalli egészségügyi és fogyasztáspolitikai uniós biztos is örvendetesnek tartva a döntést kijelentette, ez komoly előrelépést jelent a fogyasztók helyzetének megerősítésével kapcsolatos erőfeszítésekben és fontos szerepet játszik az elhízás és a krónikus betegségek növekvő aránya elleni harcban.
A biztos köszönetét fejezte ki ez ügyben a magyar elnökségnek is, annak kitartó munkájáért. Ugyanakkor azt sajnálattal állapította meg, hogy a szeszes italok még mentességet élveznek az öszszetevőkre és a tápértékre vonatkozó jelölési követelmények alól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.