Utcára vonulnak a leépítések miatt

Néma demonstrációt tart holnap a Közmédiumok Szakszervezeti Tanácsa a közmédiumokban lezajló leépítések ellen. Az MSZP elnökének bíráló szavaira Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes úgy reagált, reméli, a szocialisták az elbocsátandó BBC-munkatársakkal is szolidárisak lesznek.

Vass-Gabay Dorka
2011. 07. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Holnap a Magyar Rádió épülete elé várja a Közmédiumok Szakszervezeti Tanácsa (Közszat) azokat a civil és társadalmi szervezeteket, valamint magánszemélyeket, akik nem értenek egyet a közszolgálati médiában zajló tömeges leépítésekkel. Nagy Navarro Balázs elnök szerint diszkriminatív módon bocsátották el a médiumok munkatársait, ezért az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordulnak jogorvoslatért. Megjegyezte, bár a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) 550 ember elbocsátásáról beszél a leépítések első körében, a szám valószínűleg ennél jóval nagyobb, hiszen a vidéki, kisebb telephelyekről elbocsátandókat a munkaadó nem számolja a csoportosan leépítendők közé. A Közszat elnöke leszögezte: minden jogi utat kihasználnak, hogy a munkáltató ne hajthassa végre ezt a leépítést.
Cserháti Ágnes, az MTVA kommunikációs igazgatóhelyettese arra hívta fel a figyelmet, hogy a július 1-jén hatályba lépett szervezeti és működési szabályzat lehetővé teszi a közmédia erőforrásainak egyesítését, valamint a hatékony és átlátható gazdálkodást. A rendelkezésre álló anyagi forrásokból ugyanis képtelenség a régi, pazarló és átláthatatlan módon fenntartani a rendszert.
Tegnap az Országgyűlésben is téma volt a közmédiát érintő létszámleépítés. Mesterházy Attila napirend előtti hozzászólásából kiderült, hogy a szocialista képviselők a ruhájukra tűzött kék szalaggal fejezik ki tiltakozásukat. Az MSZP elnök-frakcióvezetője kifogásolta, hogy a kormány felszámolta a demokráciát, és megszüntette a párbeszédet az ellenzékkel. – Ezek szerint a Fidesz vette rá David Cameron kormányát is arra, hogy az angol közmédiában leépítéseket kell végrehajtani – reagált Navracsics Tibor. A miniszterelnök-helyettes reméli, hogy a szocialisták nemcsak a magyar újságírókkal, hanem az BBC munkatársaival is szolidárisak lesznek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.