Utoljára dokkolt az Atlantis

Tegnap sikeresen kapcsolódott az Atlantis amerikai űrrepülőgép a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS). A pénteken utolsó küldetésére indított Atlantis négy asztronautát, a kapitány Chris Fergusont, Doug Hurleyt, Sandra Magnust és Rex Walheimet, rakterében pedig 3,7 tonnányi élelmiszert, ellátmányt és tartalék alkatrészeket szállított az ISS-re, majd tizenkét naposra tervezett küldetése végén, július 20-án tér vissza a Földre – írta a NASA a honlapján.

MN-összeállítás
2011. 07. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dokkolási manőver során az űrsiklót hanyatt kellett fordítani és az űrállomás mozgásirányának megfelelően pályára állítani. A fordulat közben az ISS-ről lefotózták az Atlantis hőpajzsait, és megállapították, hogy nem sérült meg a hőszigetelés. A jármű ezután csatlakozott a 360 kilométerrel Új-Zéland felett Föld körüli pályán keringő űrállomáshoz. Az űrrepülőgép tizenkettedik és egyben utolsó dokkolását követően nyolc napon át lesz az űrállomáshoz kapcsolódva, s küldetése végeztével lezárul a harminc éve kezdődött amerikai űrsiklóprogram. Az amerikai asztronauták 2015-ig kizárólag az orosz Szojuz űrhajókon juthatnak el az ISS-re.

Részletek a 16. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.