Vádemelés mézhamisítás ügyében

Dénes Zoltán
2011. 07. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két embert gyanúsítottak meg mézhamisítással a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) gazdaságvédelmi főosztálya pénzügyi visszaélések elleni osztályának munkatársai – közölték tegnap a Police.hu honlapon. A hatóság állampolgári bejelentés alapján folytatott nyomozást rossz minőségű termék forgalomba hozatala bűntette, valamint más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt.
Az NNI nyomozása a 2008 júniusában egy multinacionális cég áruházaiban forgalomba került olyan méztermékeknek – és forgalmazásuknak – a vizsgálatára terjedt ki, amelyekről a laboratóriumi vizsgálatok bebizonyították, hogy nem feleltek meg a Magyar élelmiszerkönyvben foglalt előírásoknak, azaz hamisítva vannak. A vizsgálat két gazdasági társaság és egy egyéni vállalkozó tevékenységének felderítésére irányult, így az általuk végzett méztermelés és
-előállítás körülményeire, valamint arra: megfelel-e a méz a Magyar élelmiszerkönyvben előírtaknak, illetve hogy mi az ezektől való eltérés oka.
Az ügyben két gyanúsítottat hallgattak ki. A rendelkezésre álló adatok alapján az ő esetükben összességében 1 362 000 forint értékre elkövetett, rossz minőségű termék forgalomba hozatala bűncselekményének megalapozott gyanúja állapítható meg. A nyomozás végeztével a Nemzeti Nyomozó Iroda az ügy iratait vádemelési javaslattal megküldte az illetékes ügyészségnek.
Lapunk 2008 eleje óta folyamatosan beszámolt a különböző mézhamisítási botrányokról, feltárta az ügyek hátterét, illetve több esetben laboratóriumi vizsgálatokkal bizonyította, hogy több üzletláncnál is hamisított mézet árulnak. Bár a nyilvánosságra került ügyek nyomán a szakhatóság nagyobb figyelmet szentelt e területnek, a mostani kivételtől eltekintve az érintettek eddig mindössze a minimális szabálysértési büntetésekkel megúszták törvénysértő tettüket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.