Vádemelési javaslat a Magtárház ellen

Dénes Zoltán
2011. 07. 22. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vádemelési javaslattal zárta a Magtárház Kikötő Kft. ügyében lefolytatott nyomozását a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) – tájékoztatta lapunkat Bartha László, a nyomozó hatóság szóvivője. Három, az adonyi magtárbázis felépítésében és működtetésében szerepet vállaló személyt összességében több mint 665 millió forint értékben elkövetett hűtlen kezeléssel gyanúsítanak. Az állami kézben lévő Magyar Fejlesztési Bank (MFB) a beruházáshoz körülbelül 11,3 milliárd forint hitelt nyújtott. Az ügyben akár a pénzintézet korábbi vezetésének felelőssége is szóba kerülhet. A lapunkat informáló, nevük elhallgatását kérő szakértők szerint a közpénzből folyósított hitel visszafizetésére jelenleg nem sok esély látszik. Feltételezések szerint a raktárbázist 6-8 milliárd forintért is fel lehetett volna építeni. Megkeresésünkre Tímár Gyula, a Magtárház Kft. ügyvezetője igaznak ismerte el lapunk azon információját, miszerint a társaság nem tudta fizetni a hiteleket, s emiatt 3,5 milliárd forintnyi lejárt tartozása van, így a visszafizetési határidő meghoszszabbítását kérte a pénzintézettől.
A Magtárház Kikötő Kft. többségi tulajdonosa az Agriport Kft., ez utóbbinak pedig kizárólagos tulajdonosa 2009 szeptemberéig a svájci bejegyzésű VIV Holding AG volt. Ez utóbbi képviseletében a bankkal, a kivitelezőcégekkel és a későbbi üzemeltető társasággal Fazekas Zoltán tárgyalt, az adonyi raktárbázist pedig a Híd-cégcsoporttal építtették fel. Mindez azért fontos, mert a VIV Holding AG ennek a cégcsoportnak adta el 2009-ben az Agriport Kft.-t, vagyis közvetett módon az adonyi Magtárház Kikötő Kft.-t. A nyomozás során kiderült, volt olyan ingatlan, amit Fazekas 49,3 millió forintért adott el a Real-Up Kft.-nek, amely egy héttel később 612,5 millió forintért adta azt tovább a Magtárház Kft.-nek.
Az ügyben megkerestük Budai Gyula elszámoltatási és korrupcióellenes kormánybiztost is, mivel vizsgálati tervében az adonyi raktárbázis felülvizsgálata is szerepelt. Tájékoztatása szerint a hivatala által eddig áttekintett dokumentumok alapján felvetődhet az MFB korábbi vezetésének felelőssége is. Hozzátette: a kormánybiztosi hivatal a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal folyamatban lévő átvilágítási eredményeire vár, s ennek alapján fogja megtenni az esetleg szükséges további jogi lépéseket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.