Valódi döntési helyzetben a megyék

Nemrég megegyeztek a megyei önkormányzatok Orbán Viktor miniszterelnökkel, így a jövőben nemhogy megszűnnének, hanem az egyik legfontosabb feladatot, a területfejlesztés irányítását veszik át. Az önkormányzati vezetők tegnap bejelentették: az intézményfenntartás már jövőre az államhoz kerülhet, a megyék pedig további tárgyalások alapján foglalkoznának a turizmussal és a szakképzéssel is.

2011. 07. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentősen átalakul a készülő új önkormányzati törvényben a megyék szerepe és feladata – jelentette ki tegnap Szűcs Lajos, a Pest Megyei Közgyűlés fideszes elnöke. Kiemelte: az állam magához kívánja vonni azokat a feladatokat – így az egészségügyi, oktatási és szociális intézmények fenntartását –, amelyeket eddig az önkormányzatok láttak el az állam helyett. A kormányfővel a múlt héten valamennyi megyei önkormányzat vezetője találkozott, és abban jutottak egyezségre, hogy a még mindig alakuló önkormányzati koncepcióban egy új feladatrendszert határoznak meg. – Nem üresednek ki a megyék, és a feladatok sem csökkennek, csak megváltoznak. Valódi döntési lehetőségeink lesznek. A területfejlesztés és a területrendezés fő feladatként a megyékhez kerül, az eddigi regionális tanácsok pedig 2012 végén megszűnnek – tette hozzá Szűcs Lajos. Eddig is megyei feladat volt a turizmus, a közgyűjteményi és szakképzési ügyek koordinálása. Mindezeket továbbra is szeretnék vinni, de erről még tárgyalásokat folytatnak a kormányzattal.
Gelencsér Attila, a Somogy Megyei Közgyűlés fideszes elnöke szerint a feladatátcsoportosítások miatt a közalkalmazottak és köztisztviselők helyzete nem változik. – Magyarország és önkormányzati rendszere az elmúlt nyolc évben fenntarthatatlanná vált. A működést a finanszírozhatatlanság, az átláthatatlan feladatok és hatáskörök, az állandó elszámolási viták jellemezték. Ezután minden a helyére kerül, rend lesz – szögezte le Gelencsér Attila. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az utóbbi évtizedekben a területfejlesztési döntések nem EU-konform módon, több mint 90 százalékban nem az érintett területen, hanem Budapesten születtek. A megyei vezető szerint eddig „agyonnyomta” őket az intézményfenntartói szerep, ezután viszont számos más olyan feladatot is elláthatnak majd, amelyre eddig sem pénzük, sem idejük nem volt. Ezek közé tartozhat még a munkahelyteremtés, a beruházásélénkítés és a környezetvédelem is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.