Végkiárusítás görög módra

Munkatársunktól
2011. 07. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem adja el Görögország a szigeteit minden ellenkező feltételezés ellenére – jelentette be nemrégiben a kulturális és turisztikai miniszter. Pavlosz Gerulanosz azért szögezte ezt le határozottan a CNN Türk török nyelvű hírtelevíziónak, mert az a hír terjedt el, hogy a szorult helyzetbe került Görögország számtalan kis szigetei közül hajlandó lenne megválni néhánytól, csak ne törökök vásárolják meg őket. A miniszter szerint más országokhoz hasonlóan Görögország is feltételeket szab a föld megvásárlásával kapcsolatban, és valóban elutasították egy amerikai kérvényét a határvidék egy területének megvételére, de ennek nincs köze a vevő nemzetiségéhez.
Emlékezetes, fél évvel ezelőtt Németország vetette fel, hogy Görögország a segítségért cserébe adjon el néhány szigetet, ám ezt Athén felháborodottan utasította vissza. A görögök most várják az Európai Unió által küldött privatizációs szakembereket, akik meghatározzák, mit érdemes vagy kell eladni. Június végén Görögország egy athéni szálloda halljában rendezett rendhagyó bolhapiacot, ahol 39 repülőteret, 850 kikötőt, vasútvonalakat, autópályákat, csatornahálózatot, energiacégeket, bankokat, őrző-védő szolgálatokat, az ország belső részén fekvő termőföldet lehetett vásárolni, valamint a nemzeti lottó is kalapács alá került. A kiárusításból 50 milliárd eurót várnak 2015-ig, szakértők azonban valószínűtlennek tartják ezt, a kiárusításon sem mutattak nagy érdeklődést a befektetők. Számukra az átláthatatlan szabályok, a mindent megbénító bürokrácia és a nagyon erős szakszervezetek megakadályozzák a befektetést, miközben a görögök nagy része úgy látja, ha a felsoroltakat idegen kézbe adják, akkor az országnak nagyjából vége.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.