Végtelen történet

Huszonnyolc éve tűnt el az a római lány, aki után azóta is eredménytelenül nyomoz a rendőrség. A közelmúltban egy ismeretlen férfi telefonhívása után került ismét a figyelem középpontjába az Orlandi-ügy, az elmúlt évtizedek egyik legrejtélyesebb bűnesete. A Lupo, azaz Farkas fedőnéven, volt titkos ügynökként jelentkező telefonáló állítja, hogy a lány él.

Koncz Éva
2011. 07. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emanuela Orlandi 1968. január 14-én született egy négygyermekes olasz családban. Édesapja civil alkalmazottként dolgozott a Vatikánban. 1983. június 22-én zeneórára ment el otthonról, ahonnan soha nem tért haza. A 15 éves lány eltűnése eleinte egy volt a hasonló esetek közül, hamarosan azonban az olasz történelem egyik legtitokzatosabb és legszövevényesebb bűnesete lett.
A családhoz eljutott utolsó biztos információ szerint Emanuela eltűnése napján találkozott egy idegennel, aki jól fizető munkát ajánlott számára az Avon cég értékesítőjeként. Emanuela azt felelte, nem dönthet, amíg nem beszélt szüleivel. Nem sokkal ezután látták, amint beszállt egy 35 év körüli férfi autójába. A szemtanúk leírása alapján készült mozaikkép, amint azt később megállapították, az akkoriban Rómát uraló bűnszervezet egyik tagjára emlékeztetett. Erre azonban kezdetben nem figyeltek fel.
Nem sokkal a lány eltűnése után névtelen telefonhívások sorozata alapján kezdődött el a nyomozás, amelynek során egyre valószínűbbé vált, Emanuela nem önszántából hagyta el otthonát, ahogyan ezt kezdetben feltételezték, hanem elrabolták. Az elmúlt években számtalan hipotézis és nem kevesebb összeesküvés-elmélet született elrablása okáról és körülményeiről. Az Orlandi-ügyet kapcsolatba hozták a vatikáni banknak nevezett IOR csődjével, a Vatikán különböző titkos ügyleteivel, a maffiával, sőt a II. János Pál pápa ellen elkövetett merénylettel is. A nyomozás máig sem járt eredménnyel, az időről időre felröppenő híresztelések ellenére egyetlen hiteles adat sincs arról, mi is történt Emanuela Orlandival eltűnése napjától. Az utóbbi években egyre több hír a lány feltételezhető haláláról számolt be.
A család azonban nem adja fel a reményt. Emanuela bátyja, Pietro 2010 februárjában, nem sokkal a volt terrorista szabadulása után, személyesen találkozott Ali Agcával, II. János Pál merénylőjével. A pápa elleni merénylet és a lány eltűnése közötti kapcsolatra az olasz rendőrséghez érkezett titkos telefonhívások utaltak. A merénylő később saját szabadon bocsátását követelte a lány szabadon engedéséért. Agca, akinek vallomásait az olasz hatóságok mindig is kétkedve fogadták, most azt állítja, Emanuela egy európai országban él, és hamarosan hazatér családjához.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.