Veszélyes mennyiségű méreg a Dunában

Munkatársunktól
2011. 07. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Határértéket meghaladó mértékben találtak mérgező növényvédőszer-maradékokat budapesti ivóvízmintákban – közölte a Levegő Munkacsoport (LM), amely a május 26. és június 21. közötti környezetanalitikai vizsgálatra megbízást adott a Magyar Tudományos Akadémia Növényvédelmi Kutatóintézetének. A mintavételezés a Duna vízgyűjtő területén, a földek mezőgazdasági vegyszeres kezelését követően történt. A harmincegy vizsgált vízminta mindegyike tartalmazott kisebb-nagyobb mennyiségben növényvédőszer-maradékokat, a leggyakrabban előforduló anyag a gyomirtásra használt acetoklór volt.
Két május végi budapesti ivóvízminta jelentősen a határérték fölött tartalmazott ebből az anyagból, az egyikben literenként 221, a másikban 173 nanogramm volt a mért érték a megengedett száz helyett. Az anyag szerepel a hormonrendszert károsító anyagok uniós listáján, más szervezetek szerint rákot is okoz. Viszonylag gyakori volt a metolaklór, továbbá néhány esetben az évek óta betiltott és a gyomorrák kialakulásával összefüggésbe hozott atrazint, valamint a szintén a forgalomból már kivont trifluralint találtak. A vizsgálat alapján úgy tűnik, hogy azok a növényvédő szerek, amelyek megjelennek a Dunában, bár kisebb koncentrációban, de kimérhetők az ivóvízben is – vélekedik a civil szervezet.
Az LM szerint a kapott eredmények rámutatnak: elengedhetetlenül szükséges a hazai vizek folyamatos ellenőrzése a víz- és talajszennyezések nyomon követésére, az illegális szerhasználat kimutatására, valamint a korábban kijuttatott, mára azonban kivont szerek felhalmozódása és lebomlása lehetséges környezeti hatásainak követésére.
A zöldszervezet sürgeti a mezőgazdaságivegyszer-használat fokozott szigorítását és ellenőrzését annak érdekében, hogy minden évszakban egészséges csapvizet ihassunk. A cél az uniós előírásokkal összhangban olyan nemzeti akcióterv elkészítése és elfogadása a növényvédő szerek fenntartható használatáról, amely eredményeként csökken az ártalmas szerek használata a mezőgazdaságban, és ezáltal javul a vizek minősége – véli az LM.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.