Zavartalan betegellátás a Balatonon

Nem okoz gondot a nyaralók nagy száma a betegellátásban a Balaton északi partján – tudtuk meg Rácz Jenőtől, a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatójától, a Magyar Kórházszövetség elnökétől. Az évi egymillió vendég fogadására felkészült Siófok kórháza vendégdoktorokat fogadott a 24 órás ügyeleti ellátásra, a keszthelyi kórházat zalaegerszegi és nagykanizsai szakorvosok segítik. A fonyódi körzetben viszont nincs pénz állandó ügyeletre.

2011. 07. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eltérően a fővárosi kórházak gyakorlatától mi a hét minden napján dolgozunk, nyáron nyilvánvalóan nagyobb kapacitással – nyilatkozta lapunknak Rácz Jenő, a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója. A Magyar Kórházszövetség soros elnöke szerint a Balaton északi partja üdülőhelyein akadálytalan a járóbeteg-ellátás. A siófoki kórházban az ország különböző városaiból érkező vendégdoktorok feladata a nyarankénti 24 órás traumatológiai ellátás. Varga Ferenc főigazgatótól megtudtuk: családostul fogadják a Balatontól távoli városokból érkező kollégáikat, akik a nővérszállón laknak.
Felkészültek a megnövekedett betegforgalomra a keszthelyi és a hévízi kórházban is. Kvarda Attila, a két intézményt összefogó közhasznú társulás ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta: a 24 órás keszthelyi sürgősségi részlegen belgyógyászati, sebészeti, gyermeksebészeti ügyelet várja a betegeket, Hévízen viszont nincs sürgősségi ellátás. Az ottani betegek a szomszédos Keszthely ügyeletét kereshetik fel, ahol a sürgősségi ellátáshoz zalaegerszegi és nagykanizsai orvosok segítségét kérték.
Metz Józseftől, a fonyódi egészségügyi szolgáltató társaság igazgató főorvosától viszont megtudtuk, a hét és fél ezer állandó lakost, a nyáron ennek többszörösét fogadó fonyód–balatonfenyvesi térségben az alapellátás nem okoz gondot, de a 24 órás sürgősségi ügyelet megoldatlan. Az OEP ezt nem finanszírozza, a „megrendelő” Fonyód és Balatonfenyves önkormányzata viszont ragaszkodna hozzá, hogy télen-nyáron legyen állandó ügyelet, csakhogy nincs rá pénz. – A Semmelweis-tervben benne van a Dél-Balaton egészségügyi ellátásának korszerűsítése, ide tartozik a tabi és a most belépő fonyódi járó beteg szakellátás megyei szintű koordinációja, valamint a siófoki kórház megerősítése – mondta lapunknak Repa Imre professzor. A Kaposi Mór Megyei Kórház főigazgatója a Balatonnál is a hét végi szakorvosi ügyelet biztosítását tartja a legfontosabbnak. – Elsődleges teendőnk a gyermekgyógyászati, a fül-, orr- gégészeti és a fogászati szakrendelés feltételeinek megteremtése. Ezek a szakrendelések ugyanis péntekenként befejeződnek – emelte ki Repa.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.