2500 milliárd eurós banki aggodalom

A legrosszabb forgatókönyv, az államadósság-válság tovagyűrűzése esetén a közös európai mentőcsomag értékénél sokkal többet, akár 2500 milliárd eurónyi befektetést veszélyeztethetnek az uniós bankok, mert korábban alaposan bevásároltak az akkoriban csekély kockázatúnak minősített görög, portugál, ír, spanyol és olasz államkötvényekből és értékpapírokból.

Munkatársunktól
2011. 08. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Elszámolások Bankja (BIS) szerint ez az összeg jócskán meghaladja a bankok egymás közötti kereskedelmét, mert a pénzintézetek tartalékaiban jelen- lévő állampapírokat is tartalmazza. A BIS összefoglalója szerint a négy bajba került ország papírjaiból a legtöbbet, 569 milliárd eurót Németország halmozta fel, a briteknél 430, a franciáknál 380 milliárd eurónyi befektetés lehet érintett. Nagy-Britannia ugyanakkor csak azért kerülhetett a második helyre, mert a londoni központú, ám valójában közel-keleti és ázsiai tulajdonú pénzintézetek követeléseit is a britekéhez könyvelték. A körbetartozásokból viszonylag kevés jut Olaszországra, míg Franciaország úszik a görög papírokban, amelyekből több tíz milliárd euróért vásárolt be korábban. Így nem véletlen, hogy a görög mentőcsomagot leginkább a franciák szorgalmazták.

Bővebben a 11. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.