A fiatalítás a túlélés záloga

2011. 08. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak akkor van reális esélye a magyar vidék megmaradásának, ha nyugat-európai példára fejlesztjük és támogatjuk a mezőgazdaságot, a gazdákat, különösen a fiatal gazdákat, a családi gazdálkodókat, ha képesek vagyunk a vidéken élők számára munkalehetőséget nyújtani, a szükséges infrastrukturális, oktatási, egészségügyi feltételeket megteremteni. Elszomorító tény, hogy a magyarországi gazdálkodóknak mindössze 6,8 százaléka fiatalabb 35 évesnél. Az Európai Bizottság 2005-ös adatai szerint ugyanez az arány Lengyelországban 15,4 százalék, Ausztriában pedig 12 százalék. A Gyurcsány–Bajnai-korszak kormányai nem fektettek kellő hangsúlyt arra, hogy az Európai Unió által meghirdetett támogatási formák – így például a mezőgazdasági termelők gazdaságátadáshoz nyújtott támogatása – révén a hazai gazdatársadalomban a fiatalok arányát növeljék.
Az Európai Unió prioritásának tartja a fiatal gazdák felkarolását, és ehhez számos kiindulási alapot nyújt. Ezeket be kell építeni a magyar támogatási rendszerekbe. A megreformált közös agrárpolitika egyik célkitűzése az, hogy segíteni kell a mezőgazdasági termelői generáció megújítását. Szomorú, hogy a kormányváltást megelőzően nem volt meg a kormányzati akarat, hogy az EU fiatal gazdálkodókat támogató intézkedéseit hatékonyan átültessék a hazai gyakorlatba. Segíteni kell a fiatal gazdálkodókat abban, hogy gazdaságaikat elindítsák, cél kell legyen továbbá a korszerkezetváltás elősegítése a mezőgazdasági munkaerő életkor szerinti megosztásának javításával. Ezáltal segíthető elő a mezőgazdasági tevékenységek fenntarthatósága. Az új nemzedéket vidéken hatékony támogatási rendszerrel arra kell ösztönözni, hogy ne szakadjon el ősei létformájától, hanem folytassa az évszázados hagyományt, amit a termőföld megművelése jelent – és ez nem kizárólag gazdasági, de kulturális és nemzeti örökségvédelmi kérdés is egyben. A magyar mezőgazdaság versenyképessége elsősorban azon múlik, hogy a rendelkezésre álló támogatások végső soron az öngondoskodás, a saját lábon állás irányába vezessék a hazai gazdatársadalmat. A mindenkori kormánynak felelőssége van abban, hogy az Európai Unió által nyújtott támogatási formákat a lehető legteljesebb mértékben kiaknázza, erejéhez mérten hazai forrásból kiegészítve a magyar gazdatársadalom, különösen a fiatal gazdák versenyképességének érdekében.
Az elmúlt nyolc esztendő szocialista kormányaival szemben nem a nagyüzemi módon megművelt nagybirtokokat, hanem a családi gazdaságokat, a kis- és középbirtokokat kell elsősorban támogatni, a mezőgazdasági termelés hatékonyságának megítélésében pedig a profit mellett számos egyéb szempontot is figyelembe kell venni. A mi generációnk – tekintettel arra, hogy gondolkodásunkat nem determinálják átélt történelmi tragédiák – képes lehet arra, hogy előítéletektől mentesen kövesse a fejlett agrárországok előremutató példáit a termelői összefogás terén. A fiatal gazdáknak állami ösztönzéssel, megfelelő támogatási formákkal segítve az élen kell járnia az önkéntes termelési és értékesítési társulatok létrehozásában, hogy ezzel is modernebbé és így versenyképesebbé váljon a hazai mezőgazdaság.

A szerző a Fidelitas mezőgazdasági
és vidékfejlesztési kabinetjének vezetője

A magyar vidékfejlesztésről folyó vitában megjelent írások: Ángyán József: Új nemzeti vidékstratégia (vitaindító, június 10.); Wagenhoffer Zsombor: Szerezzük vissza belső piacainkat! (június 20.); Németh István: Életképes kistérségek, patrióta szemlélet (június 20.); dr. Molnár Rezső: A mezőgazdaság jövőképe (június 25.); dr. Keve Tibor: Gazdakörök szervezése és a magyar vidék (június 30.); Csudai Endre: A monopolizált piac nem piac (július 8.); Paál Sándor: Előtérben a hagyományos fajták termesztése (július 18.); Bogár László: A mostani válaszúton dől el minden (július 20.); Nagy Ferenc József: Rákosi és Kádár szelleme még itt lebeg (július 20.); dr. Roszík Péter: A gazdatársadalom újra bizakodik (július 23.); Tömöri Balázs: A mérgező szupergyomokkal folytatott harc ára (július 23.); Dóczi Kálmán: Hogyan jutottunk idáig? (július 26.); Hubai Imre Csaba: A földtörvény nemzetbiztonsági tényező (augusztus 9.); Móczár Béla: Szolgáló kamarát, szolgáló hivatalt! (augusztus 9.).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.