A frank újabb csúcsokat döntött

Nem menekültek el a befektetők a világszerte eluralkodott pénzpiaci pánik ellenére a magyar állampapírpiacról, pedig a globális feszültség nem enyhült.

Munkatársainktól
2011. 08. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bizonytalanságot jelzi, hogy a rövid reggeli fellélegzés után a tőzsdemutatók zuhantak, és csak délután javította a hangulatot, hogy a New York-i piacok megugrottak. Ott a befektetők abban reménykednek, hogy a svájci és a japán központi bank, valamint az Európai Központi Bank (EKB) után az amerikai Fed is tesz valamilyen likviditásnövelő intézkedést. Ez részben bekövetkezett, mert a Fed tegnap este bejelentette, hogy még legalább két évig a jelenlegi nulla közeli szinten tartja az irányadó kamatlábat. Az indoklás szerint az amerikai gazdaság idei növekedése lényegesen elmarad a Fed által korábban várttól. E döntés a délután valamelyest megnyugvó piacokat ismét felzaklatta. A svájci frank például rögtön új csúcsra, 273 forint fölé ugrott, lapzártánk idején 270 forint körül jegyezték. Az euró frankárfolyama minden eddiginél közelebb került a paritásos szinthez, kedden este 1,0071 frankra, új történelmi mélypontra süllyedt.
A kormány tervei szerint a Pest megyei Ócsán valósulhat meg a szociális családiház-program első üteme. A településen a lakóingatlanjukat elvesztő devizahiteleseknek építenének ingatlanokat, amelyek alapterülete a család méretétől függ. A kabinet célja, hogy a leginkább rászorulóknak legyen fedél a fejük fölött. A Magyar Lakásépítők Országos Szövetsége szerint feltehetően olcsóbb lenne, és több emberen segíthetne az a megoldás, ha az állam megvenné a devizahiteleseknek azt az ingatlant, amelyben jelenleg is élnek.
Részletek a 2., a 12. és a 13. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.