A metáltól a ligetig

R. Kiss Kornélia
2011. 08. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár csak holnap kezdődik a Sziget, már most sokan felverték sátrukat. A fesztivál számos helyszínnel bővült: a Rock-metál Nagyszínpadon a keményebb zene kedvelőit várja, az Európa Színpadon számos, a hazájukban népszerű előadó lép fel, az MR2-Petőfi rádió Magyar Nagyszínpadán pedig a jól bejáratott hazai előadók szórakoztatják a nagyérdeműt. A Sziget helyszínei közt szerepel továbbá a Summer Ice műjégpályasátor, de kulturális programokban sem lesz hiány: a Színház- és Táncszínpad és az olvasóliget várja a kultúra iránt fogékonyabb fesztiválozókat. A Civil szigeten a civil szervezetek sátrait találhatják meg az érdeklődők. A multikulturalitás mellett a gasztronómiai sokszínűség is jellemzi a Szigetet. Ahogy eddig, most is számos nemzetközi konyha képviselteti magát; idén először a Sziget szervezői külön kempinggel, olasz és francia étteremmel is várják a vendégeket.
Mintha a könnyed és interaktív programokról ismert Múzeumok éjszakája is megismétlődne kicsiben a Szigeten. A múzeumi negyed sátraiba számos intézmény kitelepül: festhetünk „saját” Munkácsy-képet, ismerkedhetünk a fotográfia rejtelmeivel a Magyar Fotográfusok Háza jóvoltából, és készíthetünk fotogramokat a Ludwig Múzeum munkatársainak segítségével.
A Sírba visztek – A Bizottság a Műcsarnokba megy című, szeptemberben nyíló kiállításához számos programot szervez a Szigeten a Műcsarnok. A múzeum sátrába betérők különleges filmalkotásokat tekinthetnek meg, vagy megfigyelhetik Wahorn Andrást munka közben, amint Hogyan viselkednek a majmok? címmel képet fest. A Szépművészeti Múzeum programjai a Városligeti-tavon látható Art on Lake című vízi kiállításhoz kapcsolódnak, alkotóműhelyükben víziszobrot, újrahasznosított tárgyakat készíthetnek a Sziget-lakók.
A Néprajzi Múzeum EtnoMobil 2.0 című lakókocsis kiállítását hozza el a Művészetek völgye után az Óbudai-szigetre, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum pedig a vasutat és – stílusosan – a fröccsöt tette meg a programjai vezérfonalául, többek között kocsmatörténeti kiállítással is készülnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.