A pucér káder

Igencsak meglepődött Hszie Cse-csiang, egy kínai nagyváros egészségügyi hivatalának befolyásos vezetője, amikor egy napon arra ébredt, hogy egész Kína az ő szerelmi kalandjairól beszél. Ám ez csak számára lehetett rendkívüli. Az országon végigsöprő szexuális és az ezzel párhuzamosan zajló digitális forradalom ugyanis valóságos műfajt teremtett Kínában: a digitális szexbotrányét, amelynek egyik áldozata éppen Hszie lett.

Salát Gergely
2011. 08. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A középkorú, jómódú, házas egészségügyi főhivatalnok szeretőt tartott. Ez nem valami különlegesség Kínában: manapság már-már elvárás, hogy egy gazdag, magas pozíciót betöltő kínai férfinak házasságon kívüli kapcsolata is legyen. A nagyvárosok egyes lakóparkjait, ahol sok lakást befolyásos férfiak vettek meg kedvesüknek, a népnyelv gúnyosan csak „szeretőtelepnek” nevezi, s bizonyos autótípusokat is tipikus „szeretőkocsinak” tartanak.
Igaz, a régi Kínában a többnejűség bevett dolog volt, a férfiaknak főfeleségük mellett mellékfeleségeik és ágyasaik is lehettek – persze csak akkor, ha el is tudták tartani őket. A hatalomra került Mao egyik első intézkedése volt az új házassági törvény kihirdetése, amely megtiltotta a többnejűséget, és – papíron legalábbis – biztosította a szabad párválasztást. A házasságok azonban évtizedekig továbbra sem szabadon, hanem a helyi pártszervek engedélyével, időnként ösztönzésére köttettek. A szexualitást a burzsoá dekadencia megnyilvánulásának tartották, egyedül fajfenntartási funkcióját ismerték el, az állandó politikai kampányok közben pedig az egyforma Mao-zubbonyba öltöztetett férfiaknak és nőknek úgysem volt túl sok idejük a testi örömökre. Meg talán kedvük se.

Óvszer Maóval

Aztán Mao Ce-tung – akire egyébként a hírek szerint nem vonatkoztak a forradalmi erkölcs szigorú szabályai – meghalt, s Kína új útra lépett. Ennek gazdasági hatásai ismertek, az már azonban kevésbé köztudott, hogy a kínai társadalom is megdöbbentő változásokon ment keresztül. A párt és az állam fokozatosan kivonult az emberek magánéletéből, s ma már inkább a kamatlábakat és az ingatlanpiacot szabályozza, mint a lakosság szerelmi életét. A forradalmi puritanizmus helyét pedig az újjáéledő kínai hagyományok és a nyugati szabadosság furcsa keveréke töltötte be.
Hatalmas méreteket öltött a prostitúció: a nagyvárosokban egymást érik az elég átlátszóan szépségszalonnak vagy karaokebárnak álcázott bordélyházak, a szállodákban az egyedül megszálló férfi vendégek alig tudnak aludni a telefonon felajánlkozó hölgyektől, de interneten is bármikor, bárhol szerezhetünk magunknak nőt (vagy férfit).
A hatóságok szemet hunynak: egyrészt könnyű őket megvesztegetni, másrészt tulajdonképpen az állam számára is hasznos, hogy egyrészt fiatal nők milliói munkához és megélhetéshez jutnak, másrészt a kétszázmillió – jórészt magányos férfiakból álló – vándormunkástömegnek is van hol levezetnie felesleges energiáit. Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint Kínában tízmillió ember dolgozik a szexiparban – csak Pekingben háromszázezer prostituált kínálja szolgáltatásait. A szexipar egyes közgazdászok szerint a GDP hat százalékát teremti elő. Így amikor tíz éve országos kampányt indítottak a prostitúció ellen, a GDP egy százalékkal esett – nem is tartott túl sokáig a hatósági felbuzdulás.
Még jelentősebb változás, hogy elfogadottá vált a házasság előtti szex. Az egyetemi negyedek környékén például szerelmi hotelek egész sora kínál szobát egy-két órára a fiataloknak, akiknek a túlzsúfolt kollégiumokban esélyük sincs kettesben maradni. Akik színesíteni kívánják nemi életüket, azok a mindenfelé megtalálható „felnőtt egészségügyi boltokban” – vagyis szexshopokban – szerezhetik be a különböző játékszereket. A szexuális segédeszközök gyártásában egyébként Kína világhatalom: a déli Kuangtung tartományban állítják elő a világtermelés hetven százalékát, de a maradék nagy része is Kínából származik. A kínálatot a rendszeresen megrendezett, hatalmas tömegeket vonzó „felnőtt kulturális expókon” is megtekinthetjük. Az iparágat gazdasági öngyilkosság lenne korlátozni, ezért mind a gyártók, mind a kereskedők szabadon tevékenykedhetnek – egyedül akkor léptek közbe a hatóságok, amikor egy sanghaji üzlet Mao elnök képmásával díszített óvszereket dobott a piacra.
A szex Kínában is üzlet – sőt ott üzlet igazán! Így aztán a nagy nemzetközi női és férfimagazinok helyi mutációi évek óta tarolnak a kínai piacon. Bár tartalmukat némileg finomítják, egy kínai Cosmopolitan vagy FHM is ugyanazt a világképet sugallja, mint amerikai társa, s ugyanazok a gyakorlati tanácsok is megtalálhatók bennük nő- és pasifelszedési technikákról, pozitúrákról, egyéjszakás kalandokról. Hódítanak a külföldi sorozatok is: a Szex és New York ugyan soha nem került adásba kínai csatornán, de azért filléres kalóz-DVD-ken és a világhálón keresztül mindenki nézi, akit érdekel. És sokakat érdekel.
A forradalmi idők maradékaként a pornó továbbra is tiltott, terjesztéséért enyhébb esetben bírság, súlyosabb esetben börtön jár. Persze ez is afféle kínai tilalom, amelyet hol betartatnak, hol nem – mindenesetre az biztos, hogy egy nagyvárosban nem okoz túlságosan nagy gondot beszerezni egy-egy keményebb hongkongi DVD-t vagy újságot. Nem beszélve az internetről: hiába a cenzorok ébersége, félmilliárd kiéhezett netező eszén nem tudnak túljárni. Különösen a felhasználói tartalmakat nehéz szűrni, vagyis azokat a szövegeket, képeket, videókat, amelyeket nem egy-egy honlap publikál, hanem az internetezők készítenek és osztanak meg egymással.

Nyilvános szexnapló

Az efféle tartalommegosztás – a web 2.0 forradalom lényege – lett a bevezetőben említett Hszie Cse-csiang veszte is. A legújabb technikai divatokban nemigen jártas, de igencsak aktív szerelmi kapcsolatot folytató kádert barátai meggyőzték: az e-mail és az SMS már elavult, ehelyett inkább használjon mikroblogot. Hszie regisztrált is egy Twitterhez hasonló kínai szolgáltatásra, s onnantól kezdve ott beszélte meg partnerével, hogy hol, mikor és melyik hotelszobában essék meg a pásztoróra, s ott pontosan mit is csináljanak. Barátai azonban elfelejtették említeni neki, hogy a mikroblog bizony nyilvános valami, amelyet bárki olvashat – ezzel aztán kellemes perceket szereztek kínaiak millióinak, és rettenetes napokat Hsziének, aki végig abban a hiszemben volt, hogy bejegyzéseit csak kedvese láthatja.
Az igazi problémát azonban nem is a házasságon kívüli kapcsolat okozta, hanem az, hogy a beszélgetések szerint a káder – hivatala bankszámlájának terhére – kifizette szeretője magánvásárlásainak számláit. Ezért aztán állásából felfüggesztették, s fegyelmi eljárás indult ellene – miközben az internetet elárasztották a róla készült, viccesnek szánt dalok és videók.
Nem Hszie volt az egyetlen az országot irányító káderek közül, aki az utóbbi időkben bajba került. Liu Ning, a kantoni városi kormány osztályvezetője nemrég azzal vált – persze akaratlanul – híressé, hogy rendszeresen látogatni kezdett egy internetes csevegőszobát, amelyben a tagok webkamera segítségével anyaszült meztelenül, de letakart arccal beszélgetnek egymással. Liu persze elfelejtette letakarni a fejét – azóta is milliók szórakoznak rajta.
Egy Han Feng nevű igazgató egy dohánymonopóliumot felügyelő hivatalból a szexnaplóját láthatta viszont az interneten. Ő hat alárendeltjével folytatott intim kapcsolatot, s minden egyes találkájáról részletes beszámolót készített – egész addig, amíg valamely rosszakarója, talán megcsalt felesége, nyilvánosságra nem hozta kalandjait. Azóta is rajta csámcsog mindenki, aki szeret ilyenen csámcsogni.
Persze ha valahol sok a digitális kamera, az internet-előfizetés és a szexuális életet élő ember, ott nem egy szerelmes évődéssorozat vagy egy csupasz középhivatalnok a legdurvább anyag, amelyen tömegek élik ki kukkolási vágyukat. Márpedig Kínában mindhárom tényező adott, így ha valaki mások nemi életére kíváncsi, bőven van miből válogatnia.
Kína első internetes szexcelebje minden bizonnyal a Mu Ce-mej álnevű hölgy volt, aki 2003-ban indult blogjában részletesen beszámolt egyéjszakás kalandjairól – amíg fejben tudta tartani őket. Kétszázig jutott, de aztán abbahagyta a számolást. Akkoriban Kínában 68 millió internetező volt, ebből naponta tízmillióan kattintottak Mu legújabb bejegyzéseire. Az oldal sokszor elérhetetlenné vált, nem a cenzúra, hanem a szerver túlterheltsége miatt. Később Mu (igazi nevén: Li Li) szerelmeskedéseinek hangfelvételét publikálta, de ezeket idővel alig hallgatta valaki – ennél már sokkal izgalmasabb dolgokat is találtak a kínai netezők.
Az elmúlt évek legnagyobb kínai szexbotránya kétségkívül egy hongkongi énekes-filmsztár-producer nevéhez fűződik. A volt gyarmatváros egyik legvonzóbb férfijának tartott Edison Chen trendi rózsaszín laptopjáról a szervizben lopott le valaki több ezer olyan képet, amelyen a sztár félreérthetetlen helyzetben látható több mint egy tucat ismert színésznővel. A csaknem a komplett hongkongi szórakoztatóipart felvonultató sorozatot 2008-ban ügyesen adagolva hozták nyilvánosságra különböző honlapokon, hónapokig állt a botrány. A szárazföldi kínai hatóságok lassan reagáltak, a kínai keresők heteken át kiadták a fotókat, napi tízmillió letöltést produkálva. Mire a cenzúra működésbe lépett, a képek már mindenkinek megvoltak, s akiknek mégsem, azok CD-n bármely piacon megvásárolhatták őket.
Másfajta, a nemzeti öntudatot is sértő botrányt okozott egy Sanghajban élő angol blogger, aki Szex és Sanghaj című netes naplójában arról írt, hogy melyik kínai hölgyet miként csalta az ágyába. A sértett kínai (férfi) internetezők valóságos hajtóvadászatot indítottak ellene, ám a ChinaBounder álnevű férfi kilétét minden igyekezet ellenére sem sikerült felfedni. Végül – immár biztonságos helyre távozva – maga ChinaBounder leplezte le magát, amikor valódi nevén, David Marriottként provokatív könyvet írt Kínáról.
Persze nem lenne teljes a kép, ha legalább egy kémbotrány nem színesítené a kíváncsi kínai netezők mindennapjait. A sztorit a sanghaji dél-koreai konzulátus három diplomatája szolgáltatta néhány hónapja, akik egyszerre tartottak fenn igencsak szoros kapcsolatot egy kínai hölggyel. A találkozókat igencsak szaftos képek dokumentálták, amelyek elárasztották a világhálót. Itt sem a liezon volt az alapprobléma, hanem az, hogy a konzulátus jó néhány titkos anyaga a hölgy kezébe került. A diplomatákat visszahívták, de miután a sanghajiak után Mongóliában szolgáló koreai diplomaták is hasonló ügybe keveredtek, a dél-koreai sajtó átnevezte a szöuli külügyminisztériumot szerelmi ügyek minisztériumává.

Virágozzék félmilliárd virág!

Persze az egymást követő digitális szexbotrányok csupán a tünetei annak, hogy a kínai társadalomban rendkívül mélyreható változások mennek végbe. A szabad szerelem szellemét – és mindenét, ami ezzel jár – kiengedték a palackból, s úgy tűnik, hogy nem is lehet oda visszatuszkolni. A jelenség persze sok szempontból nem új: a kínai elit már évszázadokkal ezelőtt is falta az erotikus albumokat és regényeket – elég csak a magyarul is megjelent, A szerelem imaszőnyege című, Ming-kori regényre gondolnunk. A prostitúciónak is óriási hagyományai vannak Kínában: a fővárosokban már másfél ezer éve hatalmas szórakoztatónegyedek működtek, az itt tevékenykedő híresebb „virágszálak” nevét versek, elbeszélések ezrei örökítették meg. Ennek ellenére a kínai társadalom a legutóbbi időkig meglehetősen prűd volt: a szerelmi életet zárt falak között élték, s kinn nemigen beszéltek arról, hogy mi is folyik odabenn. Ez változóban van: a szex egyre inkább nemcsak az életnek, hanem a közbeszédnek is szerves része.
Ehhez nagyban hozzájárul az internet, amely Kínában is forradalmasította a kommunikációt. A nagy portálokat a hatóságok szoros felügyelet alatt tartják, de a félmilliárd internetezőt, a több mint százmillió mikroblogot, a különböző fórumokat, közösségi oldalakat lehetetlen hatékonyan kordában tartani. Ha megjelenik valahol egy zaftos képsorozat vagy videó, emberek milliói osztják meg egymással, mielőtt a cenzorok észbe kapnának. Ezért aztán sokszor inkább meg se próbálnak beavatkozni – elvégre egy csupasz énekes képe önmagában még nem fogja aláásni a rendszert.
A fő kérdés persze az, hogy ha az új nemzedékek hozzászoknak a magánéleti és információs szabadsághoz, akarnak-e idővel ennél többet. Ha egyszer csak kínaiak tömegei nemcsak szexpartnert akarnak szabadon választani, hanem polgármestert vagy képviselőt is, abból még nagyobb változások fakadhatnak. Addig is azonban lelkesen élvezik a szexuális szabadságot – úgy tűnik, emellett minden más várhat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.