A tárca egyeztet és vizsgál

A szakszervezetekkel egyeztetett a Nemzetgazdasági Minisztérium az új munka törvénykönyve tervezetéről. Az érdekvédők szerint a szakmai mellett politikai vitát is kellene folytatni a módosításról, amire akár a jövő héten készek. A tárca vizsgálja, hogy mely szakszervezeti javaslatokat tudja beépíteni a tervezetbe, amiről ma a munkaadókkal egyeztet. A tervezetbe mindemellett már bekerültek a szociális konzultáción született döntések.

Munkatársunktól
2011. 08. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután elektronikus úton korábban már véleményezték, a szakszervezetek tegnap személyes tárgyaláson konzultáltak a nemzetgazdasági minisztériummal az új munka törvénykönyve (Mtk.) tervezetéről. Az érdekvédők már a találkozó előtt világossá tették, hogy elutasítják a tárca által kidolgozott koncepciót. Szerintük annak ugyanis nincs olyan szakasza, amelyik ne kedvezőtlenül érintené a munkavállalókat az eddigi szabályozáshoz képest. A tárgyalás után a minisztérium közölte, megvizsgálják, hogy mely szakszervezeti javaslatok építhetők be az új Mtk.-ba. A tervezetbe mindemellett már bekerültek a szociális konzultáción született döntések, azaz a védett kor intézménye és a kismamák munkajogi védelme. A törvénykönyv így a jövőben is védelmet ad a munkáltatói rendes felmondás lehetőségével szemben mind az 55 évesnél idősebb, védett korban lévő, mind a várandós, a szülési, illetve a gyermek gondozása céljára kapott fizetés nélküli szabadságon lévő munkavállalók esetében. A tárca álláspontja szerint „a hatályos Mtk. nem segíti a munkahelyteremtésben a magyar gazdaságot”, az új szabályozásban azonban a munkavállalók személyhez fűződő jogainak védelme nem gyengül, sőt erősödik. „Az új Mtk. nem csökkenti az alapszabadság és az életkor alapján járó pótszabadság mértékét sem, valamint lehetővé teszi, hogy a kollektív szerződés a jövőben is korlátozás nélkül állapíthasson meg életkorhoz kapcsolódó pótszabadságot a munkavállaló javára” – közölte a tárca.
Az egyeztetés után a szakszervetek bejelentették, hogy a szakmai mellett politikai vitát kell folytatni az Mtk.-módosítás szükségességéről, illetve hogy milyen irányok mentén alakítják át a munka világát. Erre már akár a jövő héten készek. Az érdekvédők szerint a tervezet nem szolgálja sem a foglalkoztatás bővülését, sem a gazdaság dinamizálását, a tegnapi tárgyaláson pedig nem tudtak érdemi szakmai vitát folytatni, mert a tárca még nem dolgozta fel a tervezethez érkezett javaslatokat.
A szakszervezetek reményüket fejezték ki, hogy folytatódnak a tárgyalások, de már a munkaadókkal kiegészülve, három oldal részvételével. A munkáltatói szövetségekkel ma folytatja a tárca az egyeztetéseket az új Mtk.-ról.
Az LMP arra hívta fel a figyelmet, hogy szerinte a tárca munkaanyagának megvalósulásával a kormány védtelenné tenne csaknem egymillió megváltozott munkaképességű embert, mert a szövegből hiányzik az egyenlő bánásmódra vonatkozó előírás. A tervezet alapján – véli az LMP – a rokkantnyugdíjasokat is indoklás nélkül lehetne elbocsátani, noha ők egyébként is nehezebben tudnak munkát találni, és őket fenyegeti a leginkább az elbocsátás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.