Afganisztán: a legvéresebb amerikai nap

MTI
2011. 08. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lezuhant egy NATO-helikopter szombatra virradó éjjel Vardak tartományban, harmincegy amerikai és hét afgán katona vesztette életét. Az afganisztáni háború eddigi történetében az amerikaiak valószínűleg ezen a napon veszítették el a legtöbb emberüket. A nemzetközi erők az afgán hadsereggel közösen hadműveletet hajtottak végre a tálibok ellen Szajdabád körzetben, és ennek során a tálibok valószínűleg eltalálták a helikoptert. A tálibok közölték, hogy ők semmisítették meg a helikoptert rakétagránáttal. A NATO-erőkkel való összecsapásukban nyolc embert ők is elveszítettek. Az amerikai katonák között olyanok is a fedélzeten tartózkodtak, akik az Oszama bin Laden elleni májusi támadást végrehajtó speciális haditengerészeti alakulat (a Seal Team 6) tagjai voltak, ám egyikük sem vett részt az al-Kaida-vezér likvidálását célzó akcióban. A NATO vizsgálatot indított azzal kapcsolatban, hogy valóban tálib felkelők lőtték-e le a helikoptert. A nemzetközi erőknek és az afgán hadseregnek az idén már legalább 17 légi járműve zuhant le. Ezeknek az eseteknek a zöme a pilóta vagy a gép hibájából, vagy rossz időjárási körülmények miatt következett be.
NATO-légicsapásban meghalt nyolc civil a dél-afganisztáni Hilmend tartományban. A légi csapás pénteken történt Nadali körzetben, miután lázadók ott megtámadták a külföldi katonákat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.