Anno

Pethő Tibor
2011. 08. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

62 ÉVE
Pestről Pécsre repülővel
A budaörsi repülőtéren az utasszállító gépek alumíniumteste szikrázva veri vissza a napfényt. Néhányan a repülőtér büféjében állva felhajtanak egy kis szíverősítőt. A szemüveges a sor végén kullog. Arca halálsápadt, homloka gyöngyözik. Két csinos fiatal leány, akik szintén most repülnek majd először, mosolyogva kérdik:
– Csak nem fél?
– Á, dehogy – feleli, de cáfolatképpen fogai összekoccannak.
Elhelyezkedünk a kényelmes fotelokban. Egyik repülőgép-kísérő papírzacskókat oszt szét.
– Rossz az idő – mondja tréfálkozva. – Lehet, hogy szükség lesz rá.
A pilótafülke ajtaja becsapódik, felbúgnak a motorok, a hatalmas gép megrándul, és elindul a kifutópályán. Több mint félórás repülés után feltűnik a Balaton. A gép lejjebb ereszkedik, és néhány perc múlva a balatonkiliti repülőtéren egy legelésző tehéncsorda közelében leszáll. A siófoki utasok kiszállnak. Csak nyolcan maradtunk, akik Pécsre megyünk. Messziről már feltűnik a Mecsek-hegység vonulata sűrű erdőivel.
Az egész budapest–pécsi utat a siófoki leszállással együtt egy óra tíz perc alatt tettük meg.
1949. július 26., kedd

22 ÉVE
Az MSZMP KB ülése
A Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága 1989. július 28-án ülést tartott. A központi bizottság megemlékezett Kádár Jánosról, az MSZMP alapító tagjáról, nyugalmazott elnökéről. A testület méltatta Kádár János kiemelkedő személyiségét, nemzetközileg is jelentős politikai munkásságát.
A központi bizottság jóváhagyta a párt elnökének és főtitkárának moszkvai munkalátogatásáról adott tájékoztatót.
A központi bizottság tájékoztatást kapott George Bushnak, az Amerikai Egyesült Államok elnökének magyarországi látogatásáról.
A központi bizottság kezdeményezi, hogy 1989. október 23-ra a nemzeti megbékélés ügyét szolgálva készüljünk. A megemlékezésben jusson kifejezésre, hogy vállaljuk a demokratikus elvekért, a szocializmus megújulásáért és a nemzeti szuverenitásért, a függetlenségért folytatott küzdelem örökségét.
1989. július 31., hétfő
A Magyar Nemzet korábbi számaiból összeállította: Pethő Tibor

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.