Árnyék helyett fényben élni

Tölgyesi Gábor
2011. 08. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyolcvanhat éves korában, augusztus 4-én elhunyt Gorka Lívia Munkácsy-díjas keramikusművész.
Nem törvényszerű, hogy nagy alkotóművészek gyermekeit nyomassza a szülői nagyság: egy bölcs apa vagy anya helyes irányt mutatva gyermeke tehetségének kibontakoztatója lehet. Gorka Lívia édesapja, Gorka Géza a modern magyar keramika egyik megteremtője volt, a népi fazekasságból indulva lett iparművész. Mestere tudott lenni leányának, aki kezdetben követője volt, majd új, önálló és érvényes utat találva keramikusból vált klasszikus szobrászművésszé. Művészeti fejlődésében jelentős állomás volt az ’59-es finnországi kerámiakiállítás, itt ismerkedett meg a magas hőfokú égetéstechnika lehetőségeivel. A másik: az 1965-ös keszthelyi kiállítása, amelyen Borsos Miklós felfigyelt a keramikusban rejtőző szobrászra. Gorka Lívia közkedvelt dísztárgyai a 60-as, 70-es években szinte minden család otthonába bekerültek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.