Balatoni legendák új köntösben

Kedves meseregény született a Balaton környékéről. Gyerekeknek és családosoknak sok kellemes percet szerezhet, főleg nyaralás alatt. Folytatásos esti mesének eszményi.

Horváth László Imre
2011. 08. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sajnos azt nem mondhatjuk, hogy irodalmilag nem hagy kívánnivalót maga után, olykor amatőr ízű, a szöveg mesterkélt színezése nyelvi fordulatokkal, amelyek kicsit nehézkessé teszik, a jelenetek is döccennek néha, a megfogalmazás körülményes. Ez nyilván a kritikusnak szúr szemet, de vele ez esetben talán nem kell törődni, a mese az esetleges írói hibák ellenére gördülékenyen halad, a figurák szerethetőek, a táj valóban megelevenedik. Ha klisék láncolata is a történet, ez a klasszikusokról is ugyanúgy elmondható. Éppen ezt szeretjük a műfajban.
A célkitűzés talán kicsit merész az alkotói kvalitásokhoz képest, mármint egy alapvető Balaton-mesét írni. Kicsit sikerrecept-jellege van, üzleti vállalkozásra hasonlít, afféle balatoni Gyűrűk ura- és/vagy Harry Potter-kísérlet. Érdekes módon ezzel nincs egyébként semmi baj. A könyv kiadása gyönyörű, szimpatikus az író és az illusztrátor, Bohony Beatrix (egész életrajzot olvashatunk róluk a belső borítón), a gyerekek pedig olvassanak, vagy a szülők olvassanak fel. Ha sikerregényt, akkor azt, annak idején a kommersz mesekönyvek mára közös tudatalattivá váltak nemzedékünkben.
A Helka igazán kedves darab, az író – ha stílusában nem is tökéletes – képzelőereje bizony nagyon jól működik. Sok kicsi fog álmodni manókról és hercegkisasszonyokról, ami csak gazdagítja a fantáziájukat. Ez talán közelebb viszi őket a magyar irodalom olyan valóban nagy műveihez, mint a Csongor és Tünde vagy Lázár Ervin Négyszögletű kerek erdője. Az író nemes küldetése mindamellett, hogy régi balatoni legendákat új, divatos köntösben tolmácsol a közönségnek. Bevallottan Lipták Gábor Aranyhíd című, balatoni történeteket összegyűjtő kötetéből és Fáy András 1836-os Sió című tündéres regéjéből merít. Utóbbi főszereplői Helka és Kelén. Nyulász Péter regénye az ő gyerekeikről szól, ahogy sorra fedezik fel szüleik legendájának részleteit a balatoni mesevilágban kalandozva.
(Nyulász Péter: Helka – A Burok-völgy árnyai. Betűtészta Kiadó, 2011, 2850 Ft)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.