Belgrád a KFOR-t bírálja

Sebestyén Imre
2011. 08. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Belgrád és Pristina párbeszédével kell megoldani az EU védnöksége alatt a koszovói konfliktust. Erre az álláspontra helyezkedett az ENSZ BT a csütörtök esti konzultációkon, amelyeken nem vehetett részt Vuk Jeremics szerb külügyminiszter. Catherine Ashton, az EU külpolitikai főképviselője ugyancsak a tárgyalások folytatására szólított fel, s visszafogottságra intette a feleket. Hétfőn Belgrádba látogat Robert Cooper, aki az EU nevében közvetít a brüsszeli szerb–koszovói párbeszéden. A tárgyalásokat nem utasítja el Belgrád, igaz, Boriszlav Stefanovics küldöttségvezető kijelentette, hogy a történtek után nehéz lesz a tárgyalóasztalhoz ülni. A koszovói szerbség és a szerbiai ellenzék radikálisabb része azonban nem folytatná a tárgyalásokat, ha nem sikerül a terepen megállapodásra jutni. Az esély a sikerre nem biztató.
Erhard Bühler KFOR-parancsnok tilalmi övezetté nyilvánította a határ térségét, és kijelentette, hogy érvényt kell szerezni Pristina határozatának az átkelők ellenőrzéséről. A helyszínen tartózkodó szerb kormánytagok szerint ezzel a nemzetközi erők átlépték az ENSZ BT 1244. számú határozatának kereteit, s a független koszovói állam létrehozásában segédkeznek. A terepen a feszültség nem enyhült, továbbra sem engedik át a Szerbiából érkező árut, a helyi szerbek pedig az ellátás miatt aggódnak. Szerb hírszerzői források szerint a minapi huligántámadást és gyújtogatást a helyi csempészbanda vezetője szervezte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.