Belharc a Hajdú megyei MSZP-ben

Lemondott Hajdú-Bihar megyei MSZP-elnöki posztjáról és az országos választmánybeli tisztségéről Zsiros Zsolt, valamint a párt megyei alelnöke, Kövér Mónika. Az MSZP megyei szervezetének közleménye szerint mindezt belügyüknek tekintik, okairól nem nyilatkoznak.

2011. 08. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zsiros Zsolt döntését viszont egy sajtónak kiszivárogtatott levélben azzal indokolta, hogy három szocialista polgármester – Csige Tamás Hajdúdorogon, Tóth József Polgáron és Kövér Mihály Nyírmártonfalván – nem mondott le listán nyert megyei mandátumáról annak ellenére, hogy erre kötelezettséget vállalt. Mint ismert, 2010 őszén, az önkormányzati választások előtt a párt vezetősége megállapodott abban, hogy a megyei közgyűlési lista első helyeire Csige, Tóth és Kövér kerül azzal a kikötéssel, hogy ha ők megnyerik saját településükön a polgármester-választást, akkor önként lemondanak megyei mandátumukról. Ám ezt nem tették meg.
Zsiros Zsolt szerint a felszabaduló helyekre új arcok kerülhettek volna. Köztük Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök kettős állampolgárság elleni kampányának „arca”, a Leader-botrányban többszörösen érintett Bangóné Borbély Ildikó, akinek megyei képviselősége felé például ez a lépés nyitott volna utat. Bangóné „ismertségével” egyébként nincs nagy gond, a Leader-botrány mellett találkozhattunk a nevével idén júniusban is, amikor a szocialisták őt indították a végül eredménytelenül zárult püspökladányi időközi országgyűlésiképviselő-választáson.
A lemondott elnök egyébként etikai eljárást javasol a szavukat be nem tartó politikusok ellen, és felveti a pártból való kizárásukat is. Arra a kérdésre, hogy miért nem tavaly tiltakozott viselkedésük ellen lemondással, kifejti, 2010 nyarán, amikor megyei elnökké választották, katasztrofális anyagi helyzetben volt a megyei szervezet, adósságválsággal küzdött, ezért nem volt alkalmas az idő arra, hogy a szószegéssel foglalkozzanak. Most azonban, amikor a pénzügyeket már konszolidálták, „nem hallgathatott tovább” – írja. Zsiros Zsolt a debreceni közgyűlésben viselt önkormányzati képviselői mandátumát megtartotta.
Az új elnök megválasztásáig az M3 Kht. pályázati pénzeinek kezelése kapcsán bűnvádi eljárás alatt álló Tóth József, illetve a „szószegő” Csige Tamás alelnökök irányíthatják a megyei szervezetet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.