Berlin tiltaná a bloggerek névtelenségét

2011. 08. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szigorúbban ellenőrizné az internetet a norvégiai kettős merénylet után a német belügyminiszter. A Der Spiegelben Hans-Peter Friedrich mindenekelőtt a bloggerek névtelenségének megszüntetését sürgette. Úgy vélte, a norvégiai merényleteket végrehajtó Anders Behring Breivik példája mutatja, hogy a politikai indíttatású merénylők ma gyakran felismerhetetlenül garázdálkodhatnak az interneten és szabadon terjeszthetik veszélyes nézeteiket. Breivik egyébként egy Fjordman művésznév mögé bújó iszlámellenes blogger írásait olvasta és idézgette „kiáltványában”. Fjordman azóta felfedte magát – Peder Jensennek hívják –, s a rendőrségnek elmondta, hogy 2009–2010-ben e-mailben tartotta a kapcsolatot Breivikkel. Hans-Peter Friedrich szerint az emberek normális körülmények között nevüket adják ahhoz, ami mellett kiállnak. „Miért nem lehet mindez magától értetődő az interneten is?” – tette fel a kérdést a belügyminiszter.
Az ellenzéki pártok – a véleménynyilvánítás szabadsága mellett érvelve – elutasították a belügyminiszter javaslatát. Dieter Wiefelspütz szociáldemokrata politikus naivnak nevezte Hans-Peter Friedrich felvetését, mondván, ilyen módon képtelenség szabályozni az internetet. Konstantin von Notz, a Zöldek belügyi szóvivője úgy vélte, alkotmányellenes volna, ha mindenkit arra köteleznének, hogy minden körülmények között azonosítsa magát.

Újra támad az Anonymous. Az Anonymous nevezetű hackercsoport újra megkárosította az amerikai rendőrséget. Az online aktivisták azt állítják, hogy legutóbbi akciójukban csaknem tíz gigabájtnyi adatot – köztük e-mail címeket és más bizalmas információkat – töltöttek le egy, több mint tíz kisváros rendfenntartó erői ellen intézett, összehangolt támadásban. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.