Bíróság elé áll az amerikai Spamkirály

Állítólag egy Las Vegas–New York közti repülőúton merészkedett újra a Facebookra a magát Spamkirálynak nevező Sanford Wallace, akit korábban a bíróság eltiltott a közösségi portál látogatásától. A férfi a napokban adta fel magát az FBI-nál.

Hírösszefoglaló
2011. 08. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feladta magát az Egyesült Államokban csütörtökön a 43 éves Sanford Wallace, akit többek közt csalással, védett számítógép megrongálásával, illetve azzal vádolnak, hogy ellenszegült a korábbi tiltásnak, amely kimondta, hogy távol kell tartania magát a Facebook és a MySpace közösségi portáloktól. A Facebook ugyanis 2009 végén beperelte a magát szerényen Spamkirálynak nevező amerikai férfit, mert 2008. november és 2009. március között a cég szerverein 27 millió kéretlen levelet küldött szét körülbelül félmillió felhasználónak. Wallace ugyanis írt egy programot, amely kikerülte a Facebook spamszűrőit, és látszólag barátoktól érkező, egy weboldal meglátogatására felszólító üzeneteket küldött szét a felhasználóknak. A megtévesztettek az e-mail címük és a jelszavuk beírásával egy aloldalon találták magukat, amelynek ily módon generált forgalma révén Wallace tekintélyes jövedelemre tett szert – adta hírül a távirati iroda. A program összegyűjtötte a félrevezetett felhasználók ismerőseit, és nekik is spameket küldött.
Egy szövetségi bíró 2009 márciusában Wallace-t eltiltotta a közösségi portálok használatától és emellett csillagászati összeg, 711,2 millió dollár megfizetésére kötelezte – közölte a Punto Informatico című lap. A Facebook azonban kevés reményt fűz ahhoz, hogy valaha is hozzájusson a megítélt kártérítéshez.
Az önként jelentkező Wallace-t néhány órára őrizetbe vette az FBI (Szövetségi Nyomozó Iroda). Újabb váddal kell szembenéznie, azzal, hogy egy Las Vegas–New York közti repülőúton David Sinful-Saturdays Fredericks álnéven használta a Facebookot. A férfit tegnap elengedték, igaz, százezer dollár óvadékot kellett fizetnie ezért.
Sanford Wallace-nak augusztus 22-én San Joséban kell bíróság elé állnia. Ha bűnösnek találják, több mint tíz év szabadságvesztésre ítélhetik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.