Breivik magyar kapcsolatai

Több tucat európai radikális szervezet között a magyarországi Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalomnak is levelet küldött Anders Behring Breivik közvetlenül azelőtt, hogy tömegmészárlásba kezdett egy ifjúsági táborban – hangzott el a TV2 Aktív című műsorában tegnap este.

2011. 08. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A műsorban Toroczkai László, a mozgalom elnöke mutatta be a levelet, amelyet a norvég merénylő saját e-mail címéről küldött nekik. Mint mondta, az e-mailt már csak a támadás után olvasta el, de az alapján nem lehetett volna előre tudni, hogy pontosan mire készül a férfi. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vezetője hangsúlyozta: vannak dolgok, amelyekben egyezik mozgalmuk és Anders Behring Breivik ideológiája, de a norvég tömeggyilkos tettét messzemenően elítélik. A levélben a férfi Európa megtisztításáról ír, és arról, hogyan tervezte meg a merényletet és a mészárlást. Toroczkai László zavarosnak nevezte a férfi elméletét.
Többször is meglátogatta Magyarországot a norvég gyilkos, hosszú naplója szerint nagyon szerette hazánkat és a magyarokat. Állítása szerint a magyar szülőktől született Peter a legjobb barátja, aki mindent tudott róla, kivéve az „ellenállásban való részvételt”.
Az említett Peter 30. születésnapját 2009 augusztusában Budapesten ünnepelte Anders Behring Breivik. „Budapestre megyünk, hogy öt napig keményen bulizzunk. Ez lesz a második utam Magyarországra. A budai klubok fantasztikusak, az elektronikus zenei élet a világ élvonalába tartozik” – írta előzőleg a későbbi gyilkos. Hozzátette, a lányok rendkívül dögösek, de küldetése miatt az ilyen kapcsolatokat nélkülöznie kell. Ennek ellenére bulizni velük nagyon jó, írta, s elmondása szerint több norvég barátjával is találkozott az út során, egyikük viszonylag híres norvég humorista. Leírása szerint a társaságuk (rajta kívül Peter, Axel, Marius és Martin) nagyon jól szórakozott Budapesten, s annyi alkoholt ivott meg, amenynyit már évek óta nem.
Peterről annyi kiderül, hogy Oslóban él, s bár Breivik hatással van rá, mégis hálás Norvégiának, hogy befogadta a szüleit, amikor menekültként odaérkeztek. Összeállításában Breivik rávilágított Lukács György marxista filozófus eszméire, amelyekről azt állította, a mai politikai korrekt közbeszéd alapját vetette meg a hozzá köthető iskola.
Breivik három politikai szervezetet említett meg: a Jobbikot, a Magyar Igazság és Élet Pártját és a 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalmat. Kitért a magyarországi cigányságra, állítása szerint 205 720 cigány él Magyarországon, akiknek később egy külön államot szán. Hazánkat egyébként Csehországgal együtt a közép-európai bűnözés fellegvárának tartja, ahol befolyásos nemzetközi bűnszövetkezetek működtetik regionális központjukat. Erről később ugyanakkor megállapította, hogy nem teljesen helytálló, mikor Prágában járt, valójában semmiféle szigorúan vett bűnözői csoportot nem talált. Breivik azt állítja, az Európát behálózó ellenállási mozgalom 2002-ben alakult meg Londonban, ott számos országból megjelentek képviselők, köztük Magyarországról is. Az ottani személyekről azonban semmi közelebbit nem lehet megtudni, a gyilkos szerint soha többet nem találkoztak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.