Budapest egységes EU-álláspontot akar

2011. 08. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország egységes álláspont kialakítására törekszik az Európai Unióban, szem előtt tartva azt a jogelvet, hogy az egyoldalú döntések a konfliktusok megoldása során nem célravezetők – mondta Németh Zsolt a palesztin államiságról szeptemberben tartandó szavazás kapcsán Budapesten, miután Daniel Ajalon izraeli külügyminiszter-helyettessel tárgyalt. A magyar külügyi államtitkár azt is elmondta, hazánknak egyelőre nincs kialakított álláspontja a kérdésben, reményei szerint a szeptember 2–3. között megrendezésre kerülő lengyelországi informális EU-külügyminiszteri értekezleten megszülethet a közös döntés ebben a kérdésben. Daniel Ajalon üdvözölte az egyoldalú lépések elutasítását, és reményét fejezte ki, hogy meg lehet győzni a palesztinokat, ne vigyék az ENSZ Közgyűlése elé az államiság kérdését.
Előzőleg a radikális Jiszráél Bejtejnu párthoz tartozó politikus sajtóbeszélgetést tartott, ahol kifejtette, minden bizonnyal létre fog jönni a jövőben egy független palesztin állam, de a jelenlegi palesztin vezetés nem hajlandó a kompromisszumokra, ezért még nincsenek készen az önálló állam megalkotására. Leszögezte, a lényegbe vágó kérdésekről – mint például a menekültek ügye vagy a telepek – való döntés előtt átmeneti megállapodást kellene kötni a palesztinokkal.
A térségről szólva elmondta, nagyon óvatosan kell kezelni a térségbeli arab országok megmozdulásait, amelyek spontán kezdődtek, de félő, hogy a szélsőséges erők vagy Irán „ellopják a forradalmat”. Ezért javasolta, hogy a gazdag arab országok vegyenek részt a demokrácia felé forduló szomszédaik újjáépítésében befektetésekkel, munkahelyteremtéssel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.